X

Με ποια αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα μπορούσε να συμφωνήσει το ΚΚΕ; Απαντά ο Δ.Κουτσούμπας (vid)

Το δεύτερο ερώτημα που έθεσε ο δημοσιογράφος του Πριν Χρήστος Αβραμίδης στον γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ.

– Χρήστος Αβραμίδης, «Πριν»: Καταψηφίσατε το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, με ένα από τα επιχειρήματα να είναι πως με τη διαμόρφωση της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας οπωσδήποτε θα διαμορφωθεί ένας νέος τύπος συμβίωσης, ως σχετικά σταθερής ετεροφυλοφιλικής σχέσης και αναπαραγωγής. Όμως είναι ο Φιντέλ Κάστρο που δήλωνε πως η ομοφυλοφιλία είναι μια φυσιολογική τάση και η χώρα του, η Κούβα, που αναγνωρίζει πολλά από τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Μάλιστα στη σοσιαλιστική Κούβα προσφέρεται δωρεάν εγχείρηση αλλαγής φύλου, την ίδια ώρα που στην καπιταλιστική Φινλανδία η κυβέρνηση επιμένει στη στείρωση των τρανς. Με ποιο από τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας θα μπορούσε να συμφωνήσει το κόμμα;

Δημήτρης Κουτσούμπας: 

Παρότι έχει επανειλημμένα συζητηθεί, εγώ θα ήθελα να ρίξουμε περισσότερο βάρος σε μια ουσιαστική συζήτηση και σε μια αναγκαιότητα η οποία δεν έχει επιλυθεί, που είναι τα ρατσιστικά φαινόμενα απέναντι σε ανθρώπους που έχουν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Κι αυτά είναι απαράδεκτα. Μάλιστα στη Βουλή, παρότι έγινε ένας μεγάλος αποπροσανατολισμός, μια στείρα συζήτηση κατά τη γνώμη μας, δεν ήταν δημιουργική ορισμένες φορές, εκεί έπρεπε να δοθούν και να αυστηροποιηθούν τα μέτρα. Ακόμα και νομικά μέτρα, να αυστηροποιηθούν απέναντι σε ρατσιστικά φαινόμενα για όσους έχουν άλλο σεξουαλικό προσανατολισμό. Αλίμονο, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Από κει και πέρα, συμμετέχοντας κι μεις στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, δεν λέω ότι όλα τα κάνουμε σωστά ή όλα τα έχουμε μελετήσει σε βάθος, όμως, συμμετέχοντας σε μια συζήτηση της επιστημονικής κοινότητας γύρω από αυτά τα ζητήματα, η διαφωνία μας με το Σύμφωνο Συμβίωσης δεν ήταν σε αυτό καθαυτό, αλλά κυρίως αφορούσε την τεκνοθεσία ομοφυλόφιλων ζευγαριών, όπου υπάρχει ένα ζήτημα, συζητιέται και στην επιστημονική κοινότητα και σε πολιτικές δυνάμεις. Και η σκοπιά από την οποία το αντιμετωπίζουμε εμείς δεν είναι σε συντηρητική, οπισθοδρομική κατεύθυνση, είναι σε κατεύθυνση πώς θα επιλυθούν πραγματικά τέτοια ζητήματα που θα συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση, στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, που φαντάζομαι για όλους μας, ιδιαίτερα αυτοί που έχουν γίνει γονείς το ξέρουν πολύ καλύτερα τι μαράζι είναι, τι κόπος χρειάζεται να μπορέσεις να μεγαλώσεις ένα παιδί, να προσπαθήσεις να του δώσεις στα πρώτα του βήματα μια κατεύθυνση για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής και τα προβλήματα ως ισότιμος και ως άνθρωπος αγωνιστής που δεν θα συμβιβάζεται, δεν θα υποχωρεί, δεν θα δέχεται να τον κοροϊδεύουν ή να του κάνουν bullying και θα παλεύει τα ζητήματα μέσα στην κοινωνία.

Αυτή είναι γενικά η συλλογιστική μας με αυτά τα ζητήματα. Φυσικά, μπορεί να διαφωνούμε ή να υπάρχουν αντιρρήσεις γύρω από αυτά τα θέματα, εμείς είμαστε ανοιχτοί να τα συζητήσουμε. Δεν είναι θέμα μόνο πολιτικής απόφασης, είναι πιο ουσιαστικής απόφασης που άπτεται και των κοινωνικών διεργασιών και των στόχων που πρέπει να θέσουμε συνολικά ως κοινωνία για την πραγματική πρόοδο.

prin :