Log in

Registration

Μαύρα κοράκια Με νύχια γαμψά

Posted: September 10, 2017 / in: Αποψεις / Comments Off on Μαύρα κοράκια Με νύχια γαμψά

της Ντίνας Χαριτάτου

Ξημερώματα δίνεις δικαιώματα αλλά και χαράματα σαν το κλέφτη κάνεις κατασχέσεις! Η κατάσταση είναι σύνθετη, δυσάρεστη και δεν επιδέχεται ωραιοποιήσεις. Το προπερασμένο Σάββατο δικαστικός επιμελητής στο Ρέθυμνο με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων επιχείρησε για πολλοστή φορά να ξεκινήσει τη διαδικασία κατάσχεσης καταστήματος επιχειρηματία στο Ρέθυμνο ο οποίος δεν «εξυπηρετούσε» το δάνειο του και το οποίο εξαγοράστηκε για ένα θραύσμα της αρχικής του αξίας από αμερικανικό fund.

Από νωρίς το πρωί, η ευρύτερη περιοχή είχε αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να μην είναι δυνατή η προσέγγιση πολιτών. Ωστόσο κάποιος είχε ειδοποιήσει τα μέλη του αμφιλεγόμενου Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο και επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των ΜΑΤ. Ο ΣΑΟΡ είναι αριστεροδέξιο συνονθύλευμα εθνικιστικής κατεύθυνσης το οποίο εκπροσωπεί κυρίως τους καταστηματάρχες της περιοχής.

Οι συγκεντρωμένοι κατάφεραν να απομακρύνουν το όχημα τεχνικού που πήγε να εγκαταστήσει συναγερμό στο κατάστημα, ενώ εκτοξεύτηκαν αντικείμενα εναντίον του εκπροσώπου του fund, όταν έβγαινε από το μαγαζί και ο οποίος τελικά χρειάστηκε να φυγαδευτεί από την αστυνομία.

Το θέμα δεν είναι η υπεράσπιση των καπιταλιστικών επιχειρήσεων, ούτε το πρόβλημα εξαντλείται σε αποπροσανατολιστικούς αφορισμούς τύπου «έρχονται οι Αμερικανοί και μας κλέβουν τις περιουσίες». Το κύριο πρόβλημα με τη μεταπώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ξένα fund είναι ότι με αυτό τον τρόπο τράπεζες και κυβέρνηση επιχειρούν να αποποιηθούν τις ευθύνες και το κόστος για τις κατασχέσεις και να επιβάλλουν τη διαδικασία ως απρόσωπη, αυτοματοποιημένη και αναπόφευκτη. Η μεταπώληση των δανείων ξεκινάει από τις επιχειρήσεις αλλά σχεδιάζεται να επεκταθεί και σε κατοικίες πολιτών, μια εξέλιξη ιδιαίτερα επικίνδυνη με τους δανειστές να ασκούν πιέσεις για περιορισμό της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Πάνω από 10.000 ακίνητα αναμένεται να οδεύσουν προς πλειστηριασμό κατά τη διάρκεια του προσεχούς δωδεκαμήνου, καθώς το δημόσιο αναμένεται να θέσει άμεσα σε εκκίνηση το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων και μάλιστα στην αγοραία αξία τους. Πρόκειται για ένα από τα προαπαιτούμενα της πρόσφατης αξιολόγησης, προκειμένου να παρακαμφθεί το κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς, αλλά και να μην βγαίνει άγονη η διαδικασία. Αν συνυπολογιστούν και τα χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων με ενέχυρο ακίνητα, τα οποία σχεδιάζεται να πωληθούν σε ξένα funds για κλάσμα της αξίας τους τότε όλοι αντιλαμβάνονται ότι το τελευταίο οχυρό της ελληνικής κοινωνίας πριν την απόλυτη εξαθλίωση βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας.

Για το ισχυρό τμήμα του ελληνικού καπιταλισμού το κύριο αρνητικό σε αυτή την εξέλιξη είναι ότι θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και ενδεχόμενη κατάρρευση της αγοράς ακινήτων με τις τιμές στο σύνολο της αγοράς να αναμένεται να υποχωρήσουν έως και 20% σε πρώτη φάση.

Tags:

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα