Log in

Registration

Ταξικός φορολογικός «Γολγοθάς» μέχρι τον Ιανουάριο

Posted: September 4, 2017 / in: Κοινωνια / Comments Off on Ταξικός φορολογικός «Γολγοθάς» μέχρι τον Ιανουάριο

Το επόμενο πεντάμηνο, η κυβέρνηση στοχεύει να εισπράξει 10,62 δισ. ευρώ! Από αυτά, τα 7,97 δισ. αφορούν την είσπραξη φόρου εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ τα 2,65 δισ. αφορούν τον περίφημο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί βέβαια με τα μνημόνια που θα έσκιζε. Σε αυτά τα ποσά, μάλιστα, δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που καταβλήθηκε το καλοκαίρι, ούτε οι ρυθμίσεις και οι δόσεις από πέρυσι…

του Μάκη Βάσιλα

Κάθε τέτοια εποχή τα κανάλια και οι εφημερίδες γεμίζουν από ρεπορτάζ που αναφέρονται στον φορολογικό Γολγοθά που περιμένει για μία ακόμη φορά τα γνωστά υποζύγια, μέχρι το τέλος του έτους. Και η αλήθεια είναι πως παρά την εμφανή τους προσπάθεια για φτηνό εντυπωσιασμό, τα ρεπορτάζ αυτά δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα. Τα τελευταία άλλωστε χρόνια, ιδιαίτερα μετά από το 2011, η φορολογική επιβάρυνση των εργαζόμενων είναι τόσο δραματική που λέξεις όπως «φοροκαταιγίδα», «φοροεπιδρομή» κλπ που κυριαρχούν αυτή την περίοδο, στα ΜΜΕ έχουν χάσει πια τη σημασία τους.
Για να δανειστούμε και εμείς από την τρέχουσα επικαιρότητα μία έννοια, θα μπορούσαμε να πούμε πως πραγματικά οι επόμενοι πέντε μήνες αποτελούν ένα φορολογικό survivor για τους εργαζόμενους, με κάθε μήνα που πλησιάζει, έως τον Γενάρη του 2018, να απειλεί να αφήνει πίσω του ολοένα και περισσότερους που δεν θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις λεγόμενες «φορολογικές υποχρεώσεις» τους, ενώ το «έπαθλο» δεν περιλαμβάνει απολύτως τίποτε άλλο.

Για να έχουμε λοιπόν μια εικόνα για το τι περιμένει τους εργαζόμενους το επόμενο διάστημα αρκεί να αναφέρουμε πως το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει με το τέλος του Γενάρη του 2018 να έχει εισπράξει 10,62 δισ. ευρώ! Από αυτά τα 7,97 δισ. αφορούν την είσπραξη φόρου εισοδήματος από φυσικά και νομικά πρόσωπα, ενώ τα 2,65 δισ. αφορούν τον περίφημο ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί βέβαια με τα μνημόνια που θα έσκιζε. Εδώ να σημειώσουμε πως ήδη τον Ιούλιο έχει καταβληθεί η πρώτη δόση τη φορολογίας εισοδήματος, ανεβάζοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ήδη τερατώδες ποσό προς είσπραξη.

Από τον Σεπτέμβρη λοιπόν και μετά, το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει για κάθε μήνα ένα συγκεκριμένο ποσό που περιμένει. Συγκεκριμένα, στο τέλος του τρέχοντα μήνα θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη από τις πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ η οποία υπολογίζεται σε 530 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα θα πρέπει να καταβληθεί μαζί και η δεύτερη δόση από τη φορολογία εισοδήματος που υπολογίζεται σε 724 εκατομμύρια. Στο τέλος του Οκτώβρη θα καταβληθεί η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή άλλα 530 εκατομμύρια ευρώ, ενώ επίσης θα πρέπει να καταβληθεί η τέταρτη δόση από τη φορολογία εισοδήματος που αφορά στα νομικά πρόσωπα.

Στο τέλος του Νοέμβρη, θα πρέπει να καταβληθεί η τρίτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα που θα είναι επίσης 1,254 δισ. ευρώ, η πέμπτη δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα και άλλα 530 εκ ευρώ για την τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ του 2017. Επιπλέον, για τον Οκτώβρη, υπολογίζεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τον νέο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα

Στο τέλος Δεκεμβρίου, μαζί με τις ευχές για το νέο έτος, θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που κάναμε λόγο παραπάνω και τα οποία προβλέπεται ότι θα βάλουν στα ταμεία του δημοσίου περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Μαζί θα πρέπει να καταβληθεί και η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ (530 εκατ. ευρώ) και η έκτη και τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα. Τέλος, για να μην νιώσουμε κάποιο κενό με την έλευση της νέας χρονιάς, το φορολογικό ημερολόγιο για το 2017 κλείνει με την πληρωμή της πέμπτης δόσης του ΕΝΦΙΑ (άλλα 530 εκατ. ευρώ) που θα πρέπει να πληρωθεί στο τέλος του Γενάρη του 2018. Για να εμπεδωθεί με αυτό τον τρόπο στη συνείδηση του κόσμου, ότι τελικά πολλοί λίγοι είναι οι μήνες του έτους που δεν υπάρχει φορολογική υποχρέωση.

Επιπλέον, εδώ, να επισημάνουμε ότι παράλληλα με τις «τακτικές» φορολογικές υποχρεώσεις υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που λόγω της αδυναμίας τους κατά το παρελθόν να ανταποκριθούν σε αυτή την υπέρογκη φορολογική επιβάρυνση, βρίσκονται σε κάποιου είδους ρύθμιση. Είτε την πάγια 12μηνη είτε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για οφειλές προηγούμενων ετών, ενώ στα σκαριά είναι και νέες ρυθμίσεις που προβλέπουν μέχρι και 120 δόσεις για οφειλές έως 20.000 ευρώ. Όλοι αυτοί θα πρέπει, προκειμένου να μην χάσουν αυτή τη δυνατότητα, να καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Μάλιστα, από την πρώτη Γενάρη, όσοι καθυστερήσουν την πληρωμή της δόσης τους, έστω και για μια μέρα, αυτομάτως χάνουν τη ρύθμιση.

Πέρα από τα παραπάνω έχει ίσως μια σημασία να δοθούν και κάποια συγκεντρωτικά στοιχεία. Σύμφωνα, λοιπόν, με το υπουργείο, μετά από την εκκαθάριση των δηλώσεων, προέκυψε ότι το 41,58% από αυτές είναι χρεωστικές με μέσο όρο φόρου ανά δήλωση 1450 ευρώ, το 42% μηδενικές και οι υπόλοιπες πιστωτικές. Ωστόσο και οι δικαιούχοι της όποιας επιστροφής δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματα πίσω παρά μόνο μετά από συμψηφισμό με τυχόν οφειλές τους και φυσικά με τον ΕΝΦΙΑ. Πρακτικά, δηλαδή, η επιστροφή φόρου από το δημόσιο ουσιαστικά έχει καταργηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φανερό πως η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων και της νεολαίας ήδη στενάζει από τη δύσκολη καθημερινότητα, από τον διαρκή αγώνα επιβίωσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ –όπως και όλες οι προηγούμενες– σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους δανειστές κάνει απλά τη δουλειά της. Το ζήτημα είναι ο κόσμος της εργασίας, η νεολαία να μπορέσει να ξεπεράσουν το κλίμα της διάχυτης απογοήτευσης και να αντεπιτεθούν.

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα