Log in

Registration

Οι εργαζόμενοι απεργούν φροντίζοντας χωρίς τους …ξενοδόχους και μεγαλέμπορους

Posted: July 16, 2017 / in: Εργαζομενοι, Πολιτικη, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Οι εργαζόμενοι απεργούν φροντίζοντας χωρίς τους …ξενοδόχους και μεγαλέμπορους

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Ένας 23χρονος νέος ντελιβεράς σκοτώθηκε πριν λίγες ημέρες εν ώρα εργασίας στο Γαλάτσι, παραδίδοντας καφέ. Μια 42χρονη μακροχρόνια άνεργη και απλήρωτη επί 18 μήνες από ένα φαλιρισμένο σούπερ μάρκετ της Β. Ελλάδας –τον «Καρυπίδη»– απελπισμένη από τη φτώχεια έβαλε τέλος στη ζωή της. Δύο τραγικές φιγούρες από τον κόσμο των «φτωχών», έπεσαν θύματα στο βωμό της πιο άγριας καπιταλιστικής μηχανής στην Ελλάδα, στον επισιτισμό και το εμπόριο. Φέρνουν όμως, με τον πιο συμβολικό τρόπο, στο προσκήνιο την επικαιρότητα των δύο κρίσιμων εργατικών απεργιακών μαχών στους πιο σημαντικούς κλάδους του ελληνικού καπιταλισμού. Στο εμπόριο και τον τουρισμό-επισιτισμό, συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζόμενων στη χώρα μας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι αποτελούν «πειραματικό εργαστήρι» για το κεφάλαιο όσον αφορά τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη ληστρική εκμετάλλευση, την εργοδοτική ασυδοσία, την ποικιλία μορφών απόσπασης υπεραξίας και κερδών.

Οι ξενοδόχοι, οι επιχειρηματίες της εστίασης, τα πολυκαταστήμα και οι μεγαλέμποροι όμως δεν είναι πλέον σε θέση να «φροντίζουν» χωρίς τους …εργαζόμενους. Οι πανελλαδικές απεργίες σήμερα Κυριακή 16 Ιουλίου και Πέμπτη 20 Ιουλίου, σε εμπόριο και τουρισμό-επισιτισμό αντιστοίχως, έρχονται να φυσήξουν αέρα αντίστασης και αγώνα κόντρα στα σχέδια τους.

Σήμερα Κυριακή, ημέρα έναρξης των θερινών εκπτώσεων, τα καταστήματα θα έχουν εκ του νόμου τη δυνατότητα να λειτουργήσουν για 7 ώρες ενώ τα πολυκαταστήματα έως και 9 ώρες, μέχρι τις 8 το βράδυ, με την πλειονότητα του εμπορικού κεφαλαίου, μεγάλου και μικρομεσαίου, να σπεύδει να αξιοποιήσει την πρόσφατη υπουργική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για ανοιχτά καταστήματα 32 Κυριακές. Μπορεί ο «κράχτης» του αντεργατικού αυτού μέτρου, που καταργεί με τον πιο γενικευμένο τρόπο την αργία της Κυριακής, να είναι οι «τουριστικές ανάγκες» κυρίως σε τουριστικές περιοχές σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, αλλά στην πράξη το μέτρο θα λειτουργήσει με ανεξέλεγκτο τρόπο.

Το πρώτο βήμα για μια μαζική απεργιακή κινητοποίηση έγινε την Πέμπτη, όπου πραγματοποιήθηκε μια μαζική και μαχητική για την εποχή συγκέντρωση στα Χαυτεία και διαδήλωση στο Σύνταγμα και στο εμπορικό τρίγωνο της Ερμού. Πολλά πρωτοβάθμια σωματεία του εμπορίου και του ιδιωτικού τομέα, εργατικές συλλογικότητες, εργαζόμενοι και νέοι έδωσαν το παρών στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων για το συντονισμό, του συντονιστικού δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και άλλων φορέων και βροντοφώναξαν «Δεν εγκαταλείπουμε κανένα δικαίωμά μας», «Η Κυριακή θα παραμείνει αργία για όλους». Για σήμερα η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ., στον Πεζόδρομο της Ερμού, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι έδειξε για μια ακόμη φορά τα εφιαλτικά της δόντια στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες. «Δεν τους φτάνουν οι εξευτελιστικοί μισθοί, η εργασία-λάστιχο, οι απολύσεις, η μαύρη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, ο υποκατώτατος μισθός, οι λευκές νύχτες, τα κέρδη των αφεντικών –ο υπέρτατος νόμος για την κυβέρνηση– απαιτούν και κατάργηση της κυριακάτικης αργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της. Με την απεργία τους οι εργαζόμενοι στο εμπόριο απαιτούν άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, αυξήσεις στους μισθούς, λιγότερη δουλειά, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων.

Στο χώρο των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων εστίασης έχει προκηρυχτεί απεργία για την Πέμπτη, σε μια περίοδο όπου όλες οι τουριστικές «φάμπρικες» είναι γεμάτες τουρίστες και οι εργοδότες θα λυσσάξουν ενάντια στο δικαίωμα στην απεργία. Το μόνο που τους νοιάζει, άλλωστε, είναι η διασφάλιση των κερδών τους με την ανοχή των ελεγκτικών αρχών και των κυβερνώντων. Η παραδοχή της ίδιας της υπουργού Εργασίας ότι μία στις δύο τουριστικές επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν βρέθηκαν να παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία δεν την απαλλάσσει από τις κυβερνητικές ευθύνες. Τις λίγες ημέρες που απομένουν ταξικές συλλογικότητες όπως η Λάντζα που δραστηριοποιείται στον κλάδο αλλά και εργατικές λέσχες και άλλοι φορείς είναι κρίσιμο να στηρίξουν με κάθε τρόπο την προπαγάνδα της απεργίας και τις απεργιακές περιφρουρήσεις που θα καταλήξουν σε απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10 π.μ.

Tags: , ,

Similar posts

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα