Log in

Registration

Radical IT: «σφήνα» στον κυρίαρχο συσχετισμό του ΣΕΤΗΠ σε πληροφορική-τηλεπικοινωνίες

Posted: June 25, 2017 / in: Uncategorized / Comments Off on Radical IT: «σφήνα» στον κυρίαρχο συσχετισμό του ΣΕΤΗΠ σε πληροφορική-τηλεπικοινωνίες

 

ΠΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ*

 

Μαζικές ήταν οι εκλογές του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων σε Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική-ΣΕΤΗΠ, οι οποίες διήρκησαν 10 ημέρες. Συμμετείχαν 1.303 μέλη, από δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Η συμμετοχή στις προηγούμενες εκλογές είχε φτάσει τους 850, δηλαδή η αύξηση άγγιξε το 55%! Η Ταξική Ενότητα (ΠΑΜΕ) έλαβε 1.127 ψήφους (από 831 το 2015) και εξέλεξε 10 έδρες, ενώ το Radical IT 155 ψήφους μια 1 έδρα.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία σε Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική-Radical IT, συλλογικότητα στην οποία συμμετέχουν και οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές του συνδικάτου, γνωρίζοντας απήχηση και σημειώνοντας εκλογική επιτυχία, με το 12% των ψήφων, ενώ απέσπασε μία έδρα στο νέο ΔΣ. Όπως αναφέρει και σε ανακοίνωσή του, «το αποτέλεσμα δείχνει ότι έχουμε να συνεισφέρουμε πολλά στην υπόθεση της συνδικαλιστικής οργάνωσης του κλάδου, της διεύρυνσης της απήχησης του ΣΕΤΗΠ και στην συμμετοχή και οργάνωση των επιχειρησιακών σωματείων».

Η μαζικότητα της συμμετοχής, σε έναν κλάδο που αποτελεί από τους πιο «πιστούς» εφαρμοστές των μνημονίων, δείχνει ότι στον κλάδο εργάζονται συνάδελφοι που έχουν συναίσθηση για το τι εστί εργασιακό δικαίωμα και η πάλη για αυτό, έχουν ανάγκη για συνδικαλιστική έκφραση και έχουν διάθεση για αγώνα ενάντια στις αντεργατικές πρακτικές της μνημονιακής πολιτικής. Ειδικότερα στο τωρινό φόντο, αυτό του κλεισίματος της αξιολόγησης και της ξεκάθαρης απόφασης του Γιούρογκρουπ «πρωτογενή πλεονάσματα για πάντα, άρα αντεργατικά μέτρα για πάντα», το να μαζικοποιούνται αγωνιστικά σωματεία είναι από μόνο του μεγάλο κέρδος και αφήνει παρακαταθήκη για το μέλλον.

Οι δυνάμεις του Radical IT έδωσαν ξεκάθαρο στίγμα, για το ποια πρέπει να είναι η οργάνωση των εργαζόμενων στον κλάδο, έτσι ώστε να εμφανιστούμε έτοιμοι για τις επόμενες μάχες. Μάχες που θα διεξαχθούν μέσα στους χώρους δουλειάς, ενάντια σε καθημερινά περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απολύσεις (όπως η τωρινή εκδικητική απόλυση εργαζόμενου στην European Dynamics επειδή συνδικαλιζόταν ως μέλος του ΣΕΤΗΠ), μειώσεις μισθών, υπερωρίες, κλπ. Αλλά και πώς θα μπορούν να συνδεθούν οι «επιμέρους» μάχες, σε έναν κεντρικό διακλαδικό και πανκοινωνικό στόχο ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής των μνημονίων κυβερνήσεων και ΕΕ από ένα νέο, ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα.

Σε αυτή την πορεία, το Radical IT ιεραρχεί πολύ ψηλά το ζήτημα των σωματείων. Θεωρεί ότι η οργάνωση όλων των εργαζόμενων στα σωματεία πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος. Οι 1.300 ψηφίσαντες είναι μια καλή αρχή αλλά το ποσοστό των εργαζόμενων που παραμένει παντελώς ασυνδικάλιστο είναι ακόμα πολύ υψηλό και παραμένει πλειοψηφικό, όπως και οι εταιρείες χωρίς καν επιχειρησιακό σωματείο. Εκεί είναι που μπορεί να παίξει ρόλο το κλαδικό σωματείο, «πατώντας πόδι» σε όσους περισσότερους χώρους δουλειάς μπορεί. Έτσι προσδίδει προστασία σε εργαζόμενους, και δεν τους αφήνει έρμαιους στις ορέξεις του κάθε εργοδότη. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε κερδίσει ανάκληση απόλυσης συνάδελφου, που έχουμε μπλοκάρει μείωση απολαβών ή και βελτίωση συνθηκών εργασίας. Είναι σημαντικό για τον καθένα να ξέρει ότι την αμέσως επόμενη στιγμή μιας κόντρας με το αφεντικό, θα έχει πολλούς συναδέλφους να φωνάζουν στο πλευρό του και να τον στηρίζουν. Δεν υπάρχει πιο ελπιδοφόρα εικόνα, από το να ανταλλάζουν τέτοιες εμπειρίες μεταξύ τους οι συνάδελφοι από ποικίλους χώρους δουλειάς στις συνελεύσεις του σωματείου!

Υπάρχουν επιχειρησιακά σωματεία στον κλάδο, μη εργοδοτικά και μαχητικά, που, παρ’ όλες τις αδυναμίες τους, θεωρούμε ότι βρισκόμαστε στην ίδια μεριά, στο ίδιο στρατόπεδο. Σωματεία που στέκονται απέναντι στον εργοδοτικό ξεπουλημένο συνδικαλισμό της ΓΣΕΕ, απεργούν σε όλες τις προκηρυχθείσες πανεργατικές απεργίες και, γενικώς, βρίσκονται σε τροχιά αγώνα εδώ και πολλά χρόνια. Η ενίσχυση και η τροφοδότησή τους από το κλαδικό σωματείο, το οποίο θα αποτελέσει και συγχρόνως τον πολιτικό -συνδετικό κρίκο που θα δώσει πανκλαδικό στίγμα στους αγώνες και τα αιτήματα, θεωρούμε ότι είναι ο βασικότερος ρόλος του κλαδικού σωματείου. Αυτή τη στιγμή, το ΣΕΤΗΠ δεν υπηρετεί αυτή τη λογική. Αντιθέτως, αρνείται να δεχθεί ως «δικό του» αγώνα, οποιονδήποτε αγώνα δεν συμβαίνει εντός των στεγανών του ΠΑΜΕ. Θεωρούμε αδιανόητο το να απεργούν σωματεία (όπως πχ πριν μερικούς μήνες σε ΝΟΚΙΑ, WIND και CYTA) με αιτήματα που υιοθετεί και το ΣΕΤΗΠ (όχι στις μειώσεις μισθών, όχι στις απολύσεις, συλλογική σύμβαση εργασίας τώρα) και το ΣΕΤΗΠ να μην έχει αρθρώσει κουβέντα! Οι δυνάμεις του Radical IT θα πρωτοστατήσουν στην πάλη για ένα κλαδικό σωματείο των αναγκών των εργαζομένων, που θα «ρίχνεται» σε όλες τις μάχες και θα τις θεωρεί δικές του, θα τις ενισχύει, θα τις μαζικοποιεί, θα τις πολιτικοποιεί, δημιουργώντας έτσι, σε σύνδεση με τα άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, τα κύτταρα ενός νέου εργατικού κινήματος, ικανού να συγκρουστεί και να νικήσει.

 

*Μέλος της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας

σε Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική-Radical IT

Tags: ,

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα