X

Σχόλια στο ημιφως 25.06

(Σκίτσο Βασίλης Παπαγεωργίου)

500.000 υποσχέσεις

Επί αμερικανικού εδάφους «τόλμησε» να εξαγγείλει το μεγαλεπήβολο σχέδιο του… μισού εκατομμυρίου προσλήψεων την επόμενη τετραετία ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου. Ενθουσιασμένος όντας από την πρόσφατη συμφωνία στο Eurogroup, διαλάλησε ότι «η Ελλάδα προσφέρεται για επενδύσεις» και ότι έρχονται 500.000 νέες θέσεις εργασίας σε τουρισμό, ακίνητη περιουσία, μεταφορές, ενέργεια, βιοτεχνολογία και παραγωγή τροφίμων. Επί ελληνικού εδάφους πιστεύουμε ότι πολλοί λίγοι πιστεύουν ότι κάθε χρόνο θα έχουμε κατά μέσο όρο 125.000 νέες προσλήψεις χωρίς την παραμικρή απόλυση! Περισσότερο ως ανέκδοτο και αόριστη υποσχεσιολογία ακούγεται…

Φαρμακονήσι για το Λιμενικό

Ο θάνατος 12 προσφύγων (μεταξύ αυτών και μικρών παιδιών) στις 20 Ιανουαρίου 2014, έξω από το Φαρμακονήσι έγινε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης του σκάφους των προσφύγων από το Λιμενικό! Σε αυτό κατέληξε το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, σε πρόσφατη απόφαση, απαλλάσσοντας από το βάρος των θανάτων 23χρονο Σύρο, που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε 145 χρόνια φυλακή! Σύμφωνα με την απόφαση, οι θάνατοι επήλθαν λόγω λανθασμένων χειρισμών στη ρυμούλκηση του σκάφους από την Ακτοφυλακή και κανένας πάνω στο σκάφος των προσφύγων δεν μπορούσε να αποτρέψει τον τραγικό πνιγμό των προσφύγων. Η ευθύνη του Λιμενικού στην τραγική κατάληξη είχε καταγγελθεί από την πρώτη στιγμή από τους περισσότερους πρόσφυγες, τονίζοντας μάλιστα πως το λιμενικό τους τραβούσε με μεγάλη ταχύτητα προς την Τουρκία και μόνο όταν το σκάφος τους έμπασε νερά και υπήρξαν οι νεκροί, υποχρεώθηκε να μετατρέψει την επαναπροώθηση σε …διάσωση. Για να μην ξεχνιόμαστε: Υπουργός Ναυτιλίας ήταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Υψίπεδα… Γκολάν η Κύπρος!

Η μεγαλύτερη στην ιστορία εκπαίδευση ισραηλινών ειδικών δυνάμεων έγινε στην Κύπρο αποδεικνύοντας ξανά πόσο βαθιά έχει προχωρήσει ο αντιδραστικός άξονας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και σε επίπεδο καταστολής. Επί μία εβδομάδα 500 κομάντο της μονάδας Εγκόζ» του κράτους δολοφόνου, μαζί με 100 Κύπριους, ασκούνταν στο όρος Τρόοδος, που ως ανάγλυφο θυμίζει σε πολλά τα υψίπεδα Γκολάν. Το σενάριο αποτελούσε σαφώς προσομοίωση πολέμου με τη Χεζμπολάχ, με διείσδυση πίσω από εχθρικές γραμμές και εμπλοκή στα μετόπισθεν. Για πρώτη φορά, η ταξιαρχία καταδρομέων του Ισραήλ, πραγματοποίησε τόσο εξελιγμένο πολεμικό σενάριο σε ξένο έδαφος με τις ευλογίες της κυπριακής κυβέρνησης.

Αρπαγή οικογενειακών επιδομάτων!

Εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειάρχες που περιμένουν πως και πως να λάβουν από τον ΟΓΑ τον Ιούλιο τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων (των επιδομάτων τέκνων, των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων) για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2017 βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο των κατασχέσεων των ποσών αυτών από την εφορία, επειδή χρωστούν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα χρέη. Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει την προστασία των συγκεκριμένων επιδομάτων από τις κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο, οπότε οι αρμόδιες ΔΟΥ μπορούν να τα κατάσχουν είτε πριν είτε αφού αυτά πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων!

Αύξηση εργατικών τροχαίων

Το 40% όλων των θανάτων από τροχαία δυστυχήματα στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετίζεται με την εργασία. Πέρυσι χάθηκαν 25.671 ζωές στους δρόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας των Μεταφορών, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών αποτελούν θύματα οδικών συγκρούσεων που σχετίζονται με την εργασία. Αψευδής μάρτυρας αυτής της κατάστασης είναι τα διαρκώς αυξανόμενα τροχαία εγκλήματα με εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης, με χειριστές μηχανημάτων και άλλα σχετικά οχήματα, και στον ελλαδικό χώρο. Το κεφάλαιο θεωρεί πεταμένα λεφτά όσα μπορούν να δαπανηθούν για μέτρα ασφάλειας προς όφελος των εργαζομένων τους…

prin :