Log in

Registration

Ανέγγιχτες οι φασιστικές ομάδες στο βαθύ κράτος

Posted: May 21, 2017 / in: Αποψεις / Comments Off on Ανέγγιχτες οι φασιστικές ομάδες στο βαθύ κράτος

του Δημήτρη Γρηγορόπουλου

Είναι κοινό μυστικό ότι η Χρυσή Αυγή εδώ και δεκαετίες διαβρώνει συστηματικά και αδιάλειπτα το βαθύ αστικό κράτος, δημιουργώντας θύλακες στους κατασταλτικούς μηχανισμούς και ιδιαίτερα στην αστυνομία και μάλιστα στα ΜΑΤ, τις κατ’ εξοχήν δυνάμεις καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων. Προ κρίσης, αλλά ιδίως μετά απ’ αυτήν, η ΧΑ, όταν εντείνονται οι αγώνες και η μεταναστευτική ροή, στον αλληλοσυμπληρωματικό καταμερισμό νόμιμης και άτυπης καταστολής, επωμίζεται επάξια τη δεύτερη. Με εκατοντάδες άνανδρες ενέδρες σε απομονωμένους αγωνιστές και μετανάστες, συμβάλλει αποφασιστικά σε μια διπλή αποστολή: στην κατάπτωση του μεγαλειώδους κινήματος κατά της λιτότητας και των μνημονίων του 2010-12 (με ορόσημο τη γενική επίθεση τον Φλεβάρη του 2012) και στη βίαιη αναστροφή του μεταναστευτικού ρεύματος με αποκορύφωμα το πρωτοφανές πογκρόμ κατά των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας επί συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη. Την ίδια ώρα, η συμβολή του κράτους επικεντρωνόταν στον εγκλεισμό των μεταναστών σε νεότυπα κέντρα συγκέντρωσης (Αμυγδαλέζα, Κόρινθος κ.α) και στα αστυνομικά τμήματα(!) με απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Η τρομοκρατική δράση της Χρυσής Αυγής έφτασε στο αποκορύφωμά της με τη δολοφονία του Πακιστανού Σαχζάτ Λουκμάν και του αγωνιστή Παύλου Φύσσα. Η λαϊκή κατακραυγή, ο ορυμαγδός δημοσιευμάτων και καταγγελιών υποχρεώνει τη συγκυβέρνηση να αποστείλει τις χρονίζουσες στο συρτάρι του υπουργείου Δημοσίας Τάξης δικογραφίες για εγκληματικές δράσεις της ΧΑ στην Εισαγγελία. Παράλληλα, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ διεξήγαγε έρευνα σχετικά με την ύπαρξη θυλάκων της ΧΑ στην αστυνομία. Επιπλέον, ήρθε στο φώς της δημοσιότητας η σκοτεινή σχέση της κυβερνώσας ΝΔ με το παρακράτος της ΧΑ, με τη μαγνητοσκοπημένη απ’ τον Κασιδιάρη συζήτησή του με τον τότε γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Μπαλτάκο.

Όταν ανέλαβε τα ηνία η «πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση», στοιχειώδης προσδοκία και απαίτηση του εργατολαϊκού κόσμου ήταν η αποδιάρθρωση των θυλάκων της Χρυσής Αυγής, η κοπή του ομφάλιου λώρου κράτους και παρακράτους, ο στοιχειώδης εκδημοκρατισμός. Όπως σε όλα τα θέματα, έτσι και στον εκδημοκρατισμό ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφειδώς εξαγγείλει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις (κατάργηση των αντισυνδικαλιστικών και αντιδημοκρατικών νόμων, διάλυση των θυλάκων της ΧΑ, κατάργηση των ΜΑΤ). Στον τομέα της δημοκρατίας, αν και επ’ αυτού οι δανειστές απαιτούσαν αντιδραστικές προσαρμογές, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από την επιτήρηση, υπήρχαν περιθώρια θετικών μέτρων, όπως η εξάρθρωση των θυλάκων της ΧΑ στον κρατικό μηχανισμό, η πραγματοποίηση των λαϊκών κινητοποιήσεων χωρίς αστυνομική βία, η ψήφιση της απλής και ανόθευτης αναλογικής κοκ.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε ούτε κάποια μέτρα αστικοδημοκρατικής πολιτικής. Ακολούθησε ουσιαστικά την πολιτική ανοχής των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων. Τα δείγματα γραφής είναι πολλά και καθοριστικά: Οι θύλακες της Χρυσής Αυγής στην αστυνομία παρέμειναν ανέγγιχτοι. Η επιτροπή που είχε ορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για τη διερεύνηση της ύπαρξης θυλάκων της ΧΑ στην αστυνομία, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, θεώρησε περατωμένη την έρευνα. Οι δέκα αστυνομικοί, όλοι κι όλοι, που σύμφωνα με την έρευνα της επιτροπής το 2013 διαπιστώθηκε ότι είχαν διασυνδέσεις με την εγκληματική δράση της ναζιστικής οργάνωσης, έμειναν στο απυρόβλητο απ’ τη δεξιά κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά κι απ’ την «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αγνόησε και παρόπλισε αυτήν την επιτροπή.

Ενδεικτική της διαχρονικής μέχρι και σήμερα βιωσιμότητας και στεγανότητας των θυλάκων της ΧΑ στην αστυνομία είναι η υπόθεση που έφερε στο φως η εφημερίδα Εφημερίδα των Συντακτών (13-14/5/2017). Συγκεκριμένα, αστυνομικός που σήμερα φέρει τον βαθμό του ανθυπαστυνόμου, ονόματι Β. Αθανασόπουλος, γνωστός με την επωνυμία «Χάρος», είχε καταγραφεί με την φωτογραφικό ντοκουμέντο στην Ελευθεροτυπία (17-18/4/1995) να χτυπάει με κτηνώδη βία στο κεφάλι τη διαδηλώτρια Μέλπω Κορωναίου, ξαπλωμένη ήδη στο οδόστρωμα απ’ τη βίαιη διάλυση της διαδήλωσης απ’ τα ΜΑΤ. Η δημοσιοποίηση του θέματος απέτρεψε το συνηθισμένο «κουκούλωμα» της υπόθεσης. Ο «Χάρος» καταδικάστηκε, αλλά παρέμεινε στη θέση του και μάλιστα το 2001 προήχθη σε διοικητή του Α.Τ. Μεσσήνης! Έκτοτε «τιμάται» με ανοδική τροχιά στη ναζιστική οργάνωση και στην αστυνομία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη λογική της πολιτικής ανοχής και εξευμενισμού της ΧΑ που υιοθετεί μεταξύ άλλων, επαναφέρει τους αστυνομικούς στη φρουρά των βουλευτών των χρυσαυγιτών. Ο Χάρος τοποθετείται στη φρουρά του Κουκούτση και στην συνέχεια μετακινείται στη φρουρά άλλου χρυσαυγίτη βουλευτή, του Ν. Μίχου. Ούτε γάτα ούτε ζημιά…

Αλλά και η δίκη στην οποία αναγκάστηκε η κυβέρνηση ΝΔ να προσαγάγει την ηγεσία της ΧΑ, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ καρκινοβατεί πηγαίνοντας από αναβολή σε αναβολή, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κράτηση λόγω υπερημερίας, του Ρουπακιά, του δολοφόνου του Φύσσα! Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με απίστευτη ανοχή επιτρέπει στα ανθρωποειδή της ΧΑ να ασχημονούν στα δικαστήρια, να προσβάλλουν την τιμή του δολοφονημένου αγωνιστή, να προπηλακίζουν ανίερα και τη μάνα του! Αλλά η «ασυλία» που παρέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ασχήμιες της ΧΑ επεκτείνεται και στο χώρο της Βουλής, όπου οι βουλευτές της ΧΑ ανενδοίαστα τραμπουκίζουν και χειροδικούν με αλήτικες εκφράσεις υποκόσμου, όπως έπραξε πρόσφατα ο υπότροπος Κασιδιάρης σε βάρος του Ν. Δένδια. Προκλητική είναι και η δεδηλωμένη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να παραγνωρίζει τον εγκληματικό χαρακτήρα της ΧΑ και να εξασφαλίζει την προβολή απ’ τη δημόσια τηλεόραση των ανακοινώσεων και εκδηλώσεών της, ενώ έχει ολοκληρωτικά εξοστρακίσει απ’ αυτήν την ριζοσπαστική αριστερά… Αυτή την στάση μάλιστα θεωρητικοποίησε ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης Παρασκευόπουλος δικαιολογώντας τη με το ευφάνταστο επιχείρημα ότι είναι προτιμότερή η ενσωμάτωση της ΧΑ στο δημοκρατικό σύστημα της χώρας! Όμως επί ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ενώ τα φασιστοειδή για ένα διάστημα λόγω των δικαστικών διώξεων είχαν λουφάξει, προσπαθώντας να συγκαλύπτουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της οργάνωσής τους, για να μην προκαλούν, η ανοχή που επιδεικνύει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της αστυνομίας συμβάλλει στην αποθράσυνσή τους και στην αναζωπύρωση της απροκάλυπτης εγκληματικής τρομοκρατικής δράσης τους εναντίον μεταναστών και προσφύγων αλλά και αγωνιστών της Αριστεράς. Αξιοποιώντας την ανοχή κυβέρνησης, αστυνομίας και συστημικών κομμάτων και τα προβλήματα που δημιουργούνται απ’ τις άθλιες συνθήκες εγκλεισμού των προσφύγων στα hot-spot, όπως και απ’ τις άθλιες συνθήκες ζωής και εργασίας των μεταναστών, κλιμακώνουν τις βίαιες και εγκληματικές μαζικές επιθέσεις, ιδίως στη Χίο και τη Μυτιλήνη. Στη Σούδα της Χίου, έφτασαν στο σημείο να πυρπολήσουν το hot-spot εκτοξεύοντας μολότοφ από υπερκείμενο ύψωμα. Εξάλλου, στο Πέραμα, αλλά και σε άλλες περιοχές τα τάγματα εφόδου της ΧΑ, επανενεργοποιημένα πλέον, με επικεφαλής υπόδικους χρυσαυγίτες βουλευτές επιχείρησαν να αποτρέψουν τη φοίτηση προσφυγόπουλων στο σχολείο. Η αστυνομία, έλαμψε διά της απουσίας της. Έτσι, τη ναζιστική ορδή αντιμετώπισαν δάσκαλοι, γονείς και αντιφασίστες του Πειραιά, ματαιώνοντας τα ανόσια σχέδιά της.

Επικίνδυνο χαρακτήρα έχει προσλάβει και η ανοιχτή εγκληματική δράση συμμορίας φασιστών στην Γκόρυτσα Ασπροπύργου, με την ανοχή της αστυνομίας, εναντίον μεταναστών εργατών γης. Οι φασίστες οργανώνουν δολοφονικές επιθετικές περιπολίες στα χωράφια, πογκρόμ τα βράδια, εισβολές στα σπίτια. Δεκάδες είναι οι τραυματίες. Στη μαζική αντιφασιστική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή, η αστυνομία συνεργάστηκε στις επιθέσεις των φασιστών κατά των διαδηλωτών, ενώ και η ίδια επιτέθηκε εναντίον τους με χημικά και χειροβομβίδες κρότου, τραυματίζοντας επτά αντιφασίστες. Όμως η αντιφασιστική και λαϊκή πάλη θα συνεχίσουν μέχρι τη νίκη, τη συντριβή του φασιστικού τέρατος.

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα