Log in

Registration

Συνεχίζεται η «θυσία» ανθρώπινων ψυχών

Posted: April 30, 2017 / in: Κοινωνια / Comments Off on Συνεχίζεται η «θυσία» ανθρώπινων ψυχών

του Νίκου Μανάβη – Ανταπόκριση από τη Λέσβο

Το βράδυ της Πέμπτης 27 Απριλίου ο Δήμος Λέσβου εξέδωσε μια ανακοίνωση-καταγγελία κατά όσων υποκινούν κινητοποιήσεις των προσφύγων που βρίσκονται στο νησί. Ήταν ένα ακόμη βήμα της δημοτικής αρχής του νησιού στην κατεύθυνση της ταύτισης της με το πολύχρωμο ακροδεξιό μπλοκ των «Μένουμε Ευρώπη» που έχουν δημιουργήσει οι διοικήσεις του Επιμελητηρίου Λέσβου, του Εμπορικού Συλλόγου της Μυτιλήνης, των Τουριστικών Πρακτόρων και της Ένωσης Ξενοδόχων, οι οποίοι μερικές ώρες νωρίτερα είχαν εκδώσει μια οργισμένη ανακοίνωση ενάντια στους πρόσφυγες που τόλμησαν να κινητοποιηθούν. Τι ενόχλησε όλους αυτούς; Η κινητοποίηση που έκαναν οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί το απόγευμα της Τετάρτης 26/4 ζητώντας το αυτονόητο. Να τους δοθεί η δυνατότητα να φύγουν από τη Λέσβο και την Ελλάδα προς τις χώρες προορισμού τους. Η κινητοποίηση περιλάμβανε αποκλεισμό του επιβατικού λιμανιού στις πύλες εισόδου του λιμανιού. Όμως μετά από διαπραγματεύσεις άνοιξαν οι δύο από αυτές και η φόρτωση του πλοίου έγινε χωρίς προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλοίο αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με μόλις 10 λεπτά καθυστέρηση. Η κινητοποίηση ήταν απόλυτα ειρηνική. Αυτό που εξόργισε το μαύρο μέτωπο των «Μένουμε Ευρώπη» είναι ότι οι πρόσφυγες με συλλογικό τρόπο διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Είχε προηγηθεί μια εμετική ανακοίνωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης μετά τη μεγάλη κινητοποίηση αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη στις 18 Μαρτίου. Ο Σύλλογος απαιτούσε να απαγορευτεί η διέλευση κάθε συλλαλητηρίου από τον κεντρικό δρόμο της αγοράς είτε σε αυτό συμμετέχουν πρόσφυγες, είτε όχι. Σχεδόν όλες οι πορείες που πραγματοποιούνται στην Μυτιλήνη περνούν από την αγορά εδώ και δεκαετίες. Κρίσιμη λεπτομέρεια, την συγκεκριμένη ανακοίνωση υπέγραφε μέλος της ΝΕ Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ που γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης.

Λίγα 24ώρα πριν το συλλαλητήριο της Τετάρτης, 16 πρόσφυγες πνίγηκαν στο στενό μεταξύ της Λέσβου και των τουρκικών παραλίων στην περιοχή της Εφταλούς. Οι «Μένουμε Ευρώπη» δεν σεβάστηκαν ούτε τους νεκρούς πρόσφυγες, ασυγκράτητοι, σαν λυσσασμένα σκυλιά, αλυχτούσαν και απαιτούν περισσότερη βία και καταστολή από την αστυνομία και το λιμενικό.

Εν τω μεταξύ, από τις 21 Απριλίου 12 Σύριοι πρόσφυγες που βρίσκονται στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας και διεκδικούν να σταματήσει ο πολύμηνος εγκλωβισμός τους στη Λέσβο. Η κινητοποίηση αυτή αποτέλεσε την απαρχή ενός νέου γύρου άγριας καταστολής από την αστυνομία. Στα μέλη του Συντονισμού για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό στη Λέσβο απαγορεύτηκε να συναντηθούν με τους απεργούς πείνας, ενώ επίσης με παράνομη αστυνομική επέμβαση διαλύθηκε ενημερωτική συνάντηση προσφύγων με μέλη του Συντονιστικού. Την ίδια ώρα έχει εξαπολυθεί ένα νέο κύμα αστυνομοκρατίας στην πόλη της Μυτιλήνης και στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας και παράλληλα συνεχίζονται οι απελάσεις προσφύγων προς την Τουρκία. Στο κέντρο της πόλης γίνονται καθημερινά συλλήψεις προσφύγων μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται εκεί. Προσφυγόπουλα μόλις συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους συλλαμβάνονται φυλακίζονται για εβδομάδες και στη συνέχεια απελαύνονται στην Τουρκία. Την Πέμπτη 27 Απριλίου έγιναν 10 απελάσεις από την Μυτιλήνη προς την Τουρκία (Δικελή). Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση (αστυνομοκρατία, απελάσεις, άθλιες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες) αποθρασύνει ακόμη περισσότερο τον ακροδεξιό συφερτό των «Μένουμε Ευρώπη».

Η ακολουθούμενη πολιτική από την κυβέρνηση ρίχνει νερό στο μύλο των ξενοφοβικών και ρατσιστικών κύκλων στα νησιά. Την Δευτέρα 24 Απριλίου το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου καταδίκασε πρωτόδικα τον Ματθαίο Μερμηγκούση και Αναστάσιο Κομματά ως πρωτεργάτες στην επίθεση κατά των προσφύγων στον καταυλισμό της Σούδας στο Κάστρο της Χίου. Είναι οι πρώτη φορά που γνωστοί ακροδεξιοί της Χίου συλλαμβάνονται και δικάζονται για επίθεση κατά των προσφύγων. Έχουν καταγραφεί πάρα πολλές επιθέσεις κατά προσφύγων στην Χίο, το καθεστώς ατιμωρησίας που επικρατεί στο νησί ενισχύει αυτές τις τάσεις.

Παρά το αίσθημα ανακούφισης που δημιούργησε η καταδίκη των πρωτεργατών της επίθεσης οφείλουμε να πούμε πως πρόκειται για ποινές-χάδι. Ο Μερμηγκούσης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 12 μηνών για την υποκίνηση βίας και από τρεις μήνες για τις σωματικές βλάβες, ήτοι εν συνόλω 18 μήνες με τριετή αναστολή, καθώς και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ. Ο Κομματάς καταδικάστηκε σε φυλάκιση επτά μηνών επειδή χαστούκισε ένα Σύριο πρόσφυγα.

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα