Log in

Registration

“Ηνίοχος 2017” – Εκπαίδευση για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

Posted: April 9, 2017 / in: Κοινωνια / Comments Off on “Ηνίοχος 2017” – Εκπαίδευση για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις

του Γιάννη Φραγκούλη

Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου συνεχίζει να βρίσκεται σε πολεμική αναταραχή. Η πολεμική κατάσταση οξύνεται στη Συρία. Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν στην Τουρκία επιβάλλει την κυριαρχία του απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους και επιτίθεται στους Κούρδους και την εργατική τάξη της χώρας του. Στην δικιά μας πλευρά του Αιγαίου, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ οξύνει την κρίση με την βύθιση της εργατικής τάξης στην ακόμα σκληρότερη μνημονιακή εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα, πρωτοστατεί στις πολεμικές προετοιμασίες όπως φαίνεται και με την διεξαγωγή της Πολυεθνικής Αεροπορικής Διακλαδικής Άσκησης Μεσαίας Κλίμακας «Ηνίοχος 2017».

Μια μέρα μετά την ολοκλήρωση της άσκησης οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, που συμμετείχαν σε αυτήν, βομβάρδισαν με πυραύλους Τόμαχοκ περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Άσαντ. Τα πλοία από τα οποία εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι έπλεαν στην περιοχή της Κρήτης και βρίσκονταν πριν λίγους μήνες αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Σούδας. Ο βομβαρδισμός αυτός ήταν η «απάντηση» στην επίθεση με χημικά στο Ιντλίμπ και στάθηκε η αφορμή ώστε να εντείνουν οι ΗΠΑ την στρατιωτική τους δράση στην Συρία.

Η άσκηση «Ηνίοχος» προέβλεπε τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων, σε ρυθμό μάχης όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Άμυνας, σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών. Συμμετείχε μεγάλος αριθμός αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του στρατού ξηράς. Στην άσκηση, εκτός της Ελλάδας, συμμετείχαν αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ιταλίας, καθώς και παρατηρητές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

Τα σενάρια της άσκησης αποκαλύπτουν ότι αυτή η επιδίωξη αξιόμαχου των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, βρίσκεται πολύ μακριά από τις παραδοσιακές σκέψεις περί προστασίας της άμυνας της χώρας. Είναι ξεκάθαρο ότι εκπαιδεύονται για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Επεμβάσεις που φέρνουν θάνατο, καταστροφή, πείνα, δυστυχία, δημιουργούν εκατομμύρια πρόσφυγες, διαλύουν κράτη, σπέρνουν τον εμφύλιο και τη μισαλλοδοξία.

Το κόστος της στρατιωτικής άσκησης είναι πρόκληση στο δοκιμαζόμενο κόσμο της εργασίας. Την ίδια στιγμή που συνεχίζεται απρόσκοπτα η εξυπηρέτηση του χρέους και λεηλατούνται τα αποθεματικά των δημόσιων ταμείων. Η πρόκληση φτάνει στο αποκορύφωμά της όταν τα F-16 των χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση κάνουν βόλτες επίδειξης πάνω από τον αττικό ουρανό και την Ακρόπολη. Η συνάντηση του υπουργού Άμυνας Π. Καμμένου με τον ομόλογό του των ΗΠΑ υπουργό Τζέημς Μάτις επικύρωσε τις νέες συμφωνίες της κυβέρνησης Τσίπρα με την κυβέρνηση Τραμπ. Θα προχωρήσει ο εξοπλισμός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων με μεταχειρισμένα οπλικά συστήματα που ξεφορτώνονται οι ΗΠΑ και θα κοστίσουν πανάκριβα. Η επέκταση και εντατικοποίηση της χρήσης των ελληνικών στρατιωτικών βάσεων από τις νατοϊκές δυνάμεις και η πολεμική προετοιμασία όπως μας παρουσιάζεται και από την άσκηση «Ηνίοχος 2017», έρχονται να εξυπηρετήσουν τους βασικούς στόχους του ελληνικού κεφαλαίου.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εργάζεται σκληρά για την αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης και του ρόλου της, στην ευρύτερη περιοχή. Στρατηγικός στόχος γίνεται η χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, της Κύπρου, της Αιγύπτου και η εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων. Γι’ αυτό αυξάνει τις αποστολές εκτός συνόρων. Ισχυροποιεί τις συμμαχίες με ΗΠΑ, Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο. Εντείνει τον πόλεμος κατά των προσφύγων-μεταναστών και επεκτείνει το δόγμα άμυνας ασφάλειας απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, την εργατική τάξη, με ασκήσεις ανακατάληψης εργοστασίων και καταστολής. Οι επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου για την ανάδειξή του σε ρόλο περιφερειακής δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο, έχουν κοινό παρανομαστή την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, στοιχείο απαραίτητο για την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση.

Και το ελληνικό κράτος πολεμά. Το ελληνικό κράτος είναι συμμέτοχο και συνένοχο.

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα