Log in

Registration

Βήμα «αναθέρμανσης» αγώνων το συλλαλητήριο της Πέμπτης

Posted: March 5, 2017 / in: Πολιτικη / Comments Off on Βήμα «αναθέρμανσης» αγώνων το συλλαλητήριο της Πέμπτης

του Κυριάκου Νασόπουλου

Ένα μικρό, αλλά συνάμα σημαντικό, βήμα προς την κατεύθυνση της «αναζωπύρωσης» των εργατικών αγώνων, έτσι ώστε να «σπάσει» στους δρόμους η κινηματική «νηνεμία» της τελευταίας περιόδου, αποτέλεσε το μαζικό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης 2 Μάρτη, στα Προπύλαια, ενάντια στα νέα άγρια αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζονται να επιβάλουν από κοινού κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΕΕ και ΔΝΤ, με το «κλείσιμο» της 2ης αξιολόγησης. Για ακόμη μια φορά αναδείχθηκε πως, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς και τη στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, υπάρχει η δυνατότητα οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος, ο λαός οργανωμένος, να βγουν στο προσκήνιο δυναμικά και διεκδικητικά.

Στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό «ανταποκρίθηκαν» δεκάδες σωματεία από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (23 από την εκπαίδευση, 3 από την υγεία, 3 από τους ΟΤΑ, ΠΕΝΕΝ, ΣΜΤ, ΣΥΒΧΑ, ΕΛΣΤΑΤ, ΙΓΜΕ, Βόνταφαον-Γουίντ-Βίκτους), η συλλογικότητα «Attack στην επισφάλεια και την ανεργία», 6 εργατικές λέσχες, αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλεις και ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής (ΣΥΣΑ). Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΛΑΕ, το ΕΕΚ, η «Ταξική Πορεία», η «Αντεπίθεση των Εργαζομένων», η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία «Ροσινάντε», η ΟΡΜΑ κα. Στοιχείο ενθαρρυντικό για την προσπάθεια «χάραξης» το επόμενο προσεχές διάστημα μιας άλλης πορείας στο κίνημα και στους αγώνες ενάντια στην κοινωνική βαρβαρότητα που επιβάλλουν κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ και κεφάλαιο.
Αρχικά, στα Προπύλαια, πραγματοποιήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους σωματείων και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη Βουλή, τα γραφεία της ΕΕ, με κατάληξη το Χίλτον, όπου θεσμοί και κυβέρνηση προετοιμάζουν το νέο σφαγείο δικαιωμάτων. Στην κεφαλή της διαδήλωσης βρέθηκε το πανό της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό, ενώ ακολουθούσαν τα υπόλοιπα διακριτά μπλοκ και πανό (ΠΕΝΕΝ, εργατικές λέσχες, ΣΥΣΑ, ΣΜΤ, Αττικό κα). Μαζική συγκέντρωση στο Χίλτον πραγματοποίησαν, μια μέρα νωρίτερα, το απόγευμα της Τετάρτης και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Πορεία ενάντια στα νέα μέτρα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάλεσμα του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης. Εκατοντάδες εργαζόμενοι, νεολαίοι, συνταξιούχοι και άνεργοι συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Τη συγκέντρωση στήριξαν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ (μ-λ) και η ΛΑΕ. Φωνάζοντας αντικυβερνητικά σύνθημα, όπως «Καμιά αξιολόγηση, καμία συμφωνία την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία!», έκαναν στάση και έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οδό Εγνατίας. Την Τετάρτη 1/3, με μια ακόμη μαζικότατη και αποτελεσματική τους κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, τα μέλη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης, απέτρεψαν τη διενέργεια πλειστηριασμού λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Τέλος, κινητοποίηση ενάντια στα νέα μέτρα της 2ης αξιολόγησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη και στα Χανιά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, στον δρόμο του αγώνα βρέθηκαν εργαζόμενοι από διάφορους χώρους δουλειάς και κλάδους. Την Πέμπτη, σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας προχώρησαν οι νοσοκομειακοί. Εκεί το «παρών» έδωσαν και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Συγκέντρωση έξω από τη Βουλή και πορεία πραγματοποίησαν την ίδια μέρα και οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, ενώ οι απλήρωτες καθαρίστριες της ΟΣΥ, όταν επιχείρησαν να πλησιάζουν το Μέγαρο Μαξίμου, ήρθαν αντιμέτωπες με δυνάμεις των ΜΑΤ. Σε νέες 24ωρες απεργίες προχώρησαν, Τετάρτη και Παρασκευή, οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ.

Κεντρικό στοίχημα για την Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό, εν όψει και του κλεισίματος της 2ης αξιολόγησης –το οποίο θα σημάνει και την επίσημη θεσμοθέτηση ενός καθεστώτος διαρκούς ευρωμνημονίου– είναι να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της, ώστε οι διάσπαρτοι αυτοί αγώνες να συντονιστούν και να ενωθούν με τους αγώνες για την ανατροπή της κλιμακούμενης επίθεσης κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και εργοδοσίας. Στην κατεύθυνση αυτή, κρίσιμο είναι το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού, την ερχόμενη Παρασκευή 10/3, με την πραγματοποίηση της νέας συνέλευσης της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για Συντονισμό.

«Το μεγάλο ζητούμενο, τώρα, είναι να βγει στο προσκήνιο το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, διεκδικώντας τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας», όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα κήρυξης 24ωρης γενικής απεργίας μέσα στον Μάρτη και παραπέρα κλιμάκωσης για να μην περάσει η 2η αξιολόγηση και τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Μια πιθανή ημερομηνία θα μπορούσε να αποτελέσει η 15η Μαρτίου, ημέρα που και η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία πανελλαδικά.

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα