Log in

Registration

Έκτακτο συνέδριο ΕΚΑ: Μπλόκο στους φασίστες

Posted: February 12, 2017 / in: Εργαζομενοι / Comments Off on Έκτακτο συνέδριο ΕΚΑ: Μπλόκο στους φασίστες

του Σταύρου Μανίκα

Πραγματοποιήθηκε μέσα από εξπρές διαδικασίες το διαταγμένο από τα αστικά δικαστήρια μονοήμερο(!) 30ο συνέδριο του Εργατικού κέντρου της Αθήνας (ΕΚΑ) την Κυριακή 5/2. Ο δρόμος για το διαταγμένο συνέδριο χαρακτηρίστηκε από τη συνέχιση της ωμής παρέμβασης της αστικής δικαιοσύνης στους εργατικούς χώρους και τα συνδικάτα. Πέρα δηλαδή από την ακύρωση των αποφάσεων των εργαζομένων στο 29ο συνέδριο –που έγινε μόλις στις αρχές του καλοκαιριού– υπήρξε νέα άθλια απόφαση της αστικής τους «δικαιοσύνης» με την οποία «διέταζαν» το ΕΚΑ να αποδεχτεί την συμμετοχή του «σωματείου φυλάκων ασφαλείας» στο «έκτακτο» συνέδριο. Για την ιστορία, το εν λόγω σωματείο και η ομοσπονδία που ανήκει –και που «όλως τυχαίως» συστεγάζονται στον ίδιο χώρο– είναι αυτά που έστησαν διάφορα μέλη της νεοναζιστικής συμμορίας.
Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα (ΑΤΕ-ΕΚΑ) κάλεσε σε αντιφασιστική συγκέντρωση το πρωί της Κυριακής 5/2 στο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν αντιφασιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες (πχ ΟΡΜΑ, Ταξική Πορεία). Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι αντιπρόσωποι της Αγωνιστικής Ταξικής Ενότητας σήκωσαν πανό που έγραφε «έξω οι φασίστες από τα συνδικάτα» και, στην τοποθέτησή της, η ΑΤΕ-ΕΚΑ δήλωσε πως οι φασίστες δεν χωράνε στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα. Δεν έχουν καμιά θέση ανάμεσα στους εργάτες οι νοσταλγοί του Χίτλερ, ούτε αυτοί που απαρτίζουν η στηρίζουν, ή δικαιολογούν τα τάγματα εφόδου των χρυσαυγιτών που σφάζουν κυνηγημένους απ’ τη φτώχεια και τον πόλεμο ανθρώπους, που μαχαιρώνουν και δολοφονούν αγωνιστές αντιφασίστες, που εξαπολύουν δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις σε συνδικαλιστές κι εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δίκια τους, που εμποδίζουν κυνηγημένα από τις σφαίρες και τις βόμβες παιδιά να πάνε σχολείο. Αυτούς που πασχίζουν να χωρίσουν την τάξη μας, τους εργαζόμενους, με βάση την υπηκοότητα, το χρώμα, τη φυλή, αυτούς που εξαπολύουν πογκρόμ με βάση το θρήσκευμα, τη σωματική αναπηρία, το σεξουαλικό προσανατολισμό.

Στη μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε το σωματείο αυτό διαγράφτηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 490 παρόντων, ψήφισαν 380. Οι 373 ψήφισαν υπέρ της αποβολής του σωματείου, έξι κατά και ένα λευκό. Η ΔΑΚΕ, που στήριξε τη συμμετοχή του συγκεκριμένου σωματείου, δεν ψήφισε, ενώ η Νέα Πορεία δεν τοποθετήθηκε και πολλά στελέχη της δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία.

Απ’ την όλη διαδικασία, γίνεται σε όλους ορατή τόσο η στόχευση για συνεργασίες της ΔΑΚΕ όσο και της ΝΔ με την ακροδεξιά και τους φασίστες εκφραστές της όσο και οι κοινές μεθοδεύσεις και σχεδιασμοί του αστικού μπλοκ για την εισβολή της αστικής δικαιοσύνης και του κράτους στα συνδικάτα με σκοπό να χειραγωγήσουν κι άλλο την εργατική τάξη, να την υποτάξουν και να την τσακίσουν, ώστε να την βάλουν στις ράγες του συμβιβασμού και της υποταγής.

Για την ιστορία, το διαταγμένο 30ο συνέδριο ήταν ένα ακόμα κραυγαλέο δείγμα της προσπάθειας για τον πλήρη εκφυλισμό και διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος και έγινε φανερό σε όλους πως απέναντι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παρατάσσεται ένα ενιαίο κέντρο, από δικαστές, χρυσαυγίτες, τραπεζίτες, μαζί με τις κυρίαρχες δυνάμεις της ΓΣΕΕ και ΣΙΑ ΑΕ και τα νεοφιλελεύθερα golden boys του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με στόχο όχι το ΕΚΑ, αλλά τις ταξικές δυνάμεις που δρουν στο εργατικό κίνημα και κυρίως τις τάσεις εργατικής χειραφέτησης και αντίστασης στην κυρίαρχη πολιτική. Το μήνυμα κυβέρνησης, κράτους και εργοδοτικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ευθύς εξαρχής στήριξε τις αποφάσεις του 29ου συνεδρίου, δεν συμμετείχε και δεν αποδέχθηκε το διορισμό στη δοτή διοίκηση αλλά ούτε στην Οργανωτική Επιτροπή του «έκτακτου» συνεδρίου. Ήδη από τις συνεδριάσεις της οργανωτικής επιτροπής εμφανίστηκαν σωρεία με διπλοψηφίες και παρατυπίες. Για παράδειγμα, ενώ στο 29ο συνέδριο αποκλείστηκε το γνωστό για τον εργοδοτικό βίο του σωματείο της Άλφα Μπανκ, στο 30ο συνέδριο, και ενώ εξακολουθούσαν να υπάρχουν οι ίδιες παρατυπίες, του δόθηκε παράταση με πρόταση της ΔΑΣ μέχρι και την ημέρα κατάθεσης των ψηφοδελτίων, δηλαδή τρείς μέρες μετά το συνέδριο. Είναι χαρακτηριστικό πως στο συνέδριο μπήκαν τρεις προτάσεις: Πρόταση για συμμετοχή χωρίς να φέρει τα νομιμοποιητικά του έγγραφα, δεύτερη πρόταση από την ΔΑΣ να συμμετάσχει αφού τα φέρει δίνοντάς του παράταση και πρόταση της ΑΤΕ-ΕΚΑ για αποκλεισμό του σωματείου εφόσον συνέχιζαν να υπάρχουν οι ίδιοι λόγοι αποκλεισμού από το προηγούμενο συνέδριο. Υπερψηφίστηκε η πρόταση της ΔΑΣ κάτι που φυσικά οδήγησε στην καταγγελία από την ΑΤΕ-ΕΚΑ.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό αυτού του συνεδρίου είναι πως τόσο η οργανωτική επιτροπή, το δοτό ΔΣ και οι παρατάξεις στο συνέδριο, απ’ τη μία, επέβαλλαν όλη τους την αυστηρότητα σε μικρά ταξικά σωματεία για ολιγόωρη καθυστέρηση κατάθεσης των νομιμοποιητικών εγγράφων, αποκλείοντάς τα από το συνέδριο ενώ, από την άλλη, σε εργοδοτικά σωματεία όπως της Άλφα Μπανκ και της Γιούρο Μπανκ τους έδωσαν παράταση ακόμα και μετά το συνέδριο.

© Some rights reserved 2018 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα