Log in

Registration

Σκοπευτήριο Καισαριανής: Η φτώχεια θρέφει την εγκληματικότητα

Posted: December 25, 2016 / in: Κοινωνια / Comments Off on Σκοπευτήριο Καισαριανής: Η φτώχεια θρέφει την εγκληματικότητα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΛΤΣΑΚΑΚΗΣ

 

 

Η μαζική εμπλοκή πολιτών θα αποτρέψει το φόβο και την κυριαρχία εγκληματικών ρευμάτων όπως της Χρυσής Αυγής

 

Η νεανική μικροεγκληματικότητα μικροπαραβατικότητα έκανε έντονη την παρουσία της τους τελευταίους δύο μήνες και στην Καισαριανή με θύματα –ένοπλων ληστειών– μαθητές της πόλης, στο χώρο γύρω από το Σκοπευτήριο και μέσα σε αυτό, δοκιμάζοντας τα όρια της κοινωνίας καθώς και των δημοτικών πολιτικών δυνάμεων.

Η νεανική-εφηβική εγκληματικότητα φουντώνει σε περιόδους κρίσης, όπως και η εγκληματικότητα γενικά. Η καπιταλιστική κρίση και η φτωχοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων νέων τη θρέφει και τη μεγαλώνει. Η εφαρμογή αλλεπάλληλων καταστροφικών μνημονίων 1,2,3,4…από τις ελληνικές κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΔΝΤ και η κοινωνική καταστροφή που αυτά έχουν προκαλέσει στα λαϊκά στρώματα, μεγεθύνουν και πολλαπλασιάζουν το έγκλημα και την παραβατικότητα, τα οποία είναι εγγενή φαινόμενα των ταξικά άνισων κοινωνιών.

Η αταξική, ουδέτερη προσέγγιση των φαινομένων στρώνει το χαλί του φόβου και «μετατρέπει» την καταστολή (αστυνομική ή αυτοδικία) ως την μοναδική λύση. Απαιτεί από το κράτος και την κυβέρνησή του να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που το δημιουργούν οι πολιτικές που αυτή εφαρμόζει και να το καταστείλουν κρατικά όργανα, όπως η αστυνομία, η οποία τα προηγούμενα χρόνια έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο πέρασμα των μνημονίων.

Σαφέστατα και το αγαθό της ασφάλειας θα πρέπει να εξασφαλίζεται για όλους τους πολίτες και ειδικά για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Μόνο που οι αστυνομικές υπηρεσίες έχουν απόλυτο προσανατολισμό και στόχο τον εσωτερικό εχθρό: Το εργατικό, λαϊκό, νεολαιίστικο κίνημα και την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών. Η αστυνομοκρατία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξαλείψει το πρόβλημα όταν αυτό δεν είναι μεμονωμένο και έχει σχετικά μαζικά χαρακτηριστικά. Με απλά λόγια, δεν μπορεί να επιλυθεί ένα κοινωνικό πρόβλημα αποκλειστικά και μόνο με κατασταλτικά μέσα.

Αυτή η αντίληψη αποτελεί την πεμπτουσία της ασκούμενης πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ και τη διαχρονική πολιτικοϊδεολογική βάση της νεοφιλελεύθερης, ακροδεξιάς, ρατσιστικής, νεοναζιστικής ατζέντας: Λιγότερο κοινωνικό κράτος, περισσότερο κράτος στην καταστολή και στην επιτήρηση. Φτώχεια, ανασφάλιστη εργασία χωρίς δικαιώματα από τη μια, πλούσια καταστολή για την «ασφάλεια» από την άλλη.

Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι λογικές αυτοδικίας και εκδίκησης που έχουν ακουστεί, ενώ λύση φυσικά δεν αποτελούν ούτε οι «περιπολίες» πολιτών και οι λογικές «να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας».

Δεν είναι μικρές και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής –«Λαϊκή Συσπείρωση»– η οποία εφαρμόζει τις μνημονιακές πολιτικές στο δήμο με την ψήφιση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Η εφαρμογή των μνημονίων αποτρέπει κάθε πιθανότητα για το διορισμό φυλάκων μετά την «μισή παραχώρηση» του Σκοπευτηρίου και την αξιοποίηση του με πολιτιστικούς και κοινωνικούς όρους. Έτσι, η δημοτική αρχή ζητά 8μηνα(!!!) κοινωφελούς, απλήρωτης, ελαστικής μαύρης εργασίας για την πρόσληψη φυλάκων και …ΕΣΠΑ για την πραγματοποίηση έργων στο Σκοπευτήριο από την Περιφέρεια!!!!

Στηνσύσκεψη στην οποία κάλεσε η δημοτική αρχή την Δευτέρα 5/12 οι δημοτικές παρατάξεις τοποθετήθηκαν για όλα τα ζητήματα. Καμπάκας (ΠΑΣΟΚ), Κοντόσταυλος (ΣΥΡΙΖΑ), Βοσκόπουλος (ανεξάρτητος ΔΗΜΑΡ), υπερασπίστηκαν την κυβερνητική πολιτική και τα μνημόνια και αρνήθηκαν ως κοινωνιολογισμό την διαπίστωση ότι οι εφαρμοζόμενες πολιτικές φτωχοποίησης μεγεθύνουν την εγκληματική-παραβατική συμπεριφορά.

Αρνήθηκαν τα κοινωνικά αίτια της παραβατικότητας και της χρήσης ναρκωτικών και με μεταμοντέρνα απαξιωτική ρητορική του στυλ «δεν θα περιμένουμε το σοσιαλισμό για την εξάλειψη της εγκληματικότητας» υποστήριξαν στρογγυλεμένα την ακροδεξιά ατζέντα της καταστολής και της τάξης, επιχειρώντας με φθηνό κυβερνητικό πολιτικαντισμό να «χαϊδέψουν» τα αυτιά φοβισμένων πολιτών. Η τοποθέτησή τους ήταν ότι για όλα φταίει η δημοτική αρχή, η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη, τη λύση θα τη δώσει αποκλειστικά η αστυνομία και το υπουργείο ΠΡΟΠΟ.

Ευθύνες άλλου τύπου έχει σαφέστατα και η δημοτική αρχή η οποία διεκπεραιώνει όλα τα ζητήματα κάτω και μόνο από το ασφυκτικό πολιτικό πλαίσιο που βάζει το ΚΚΕ και το οποίο με τις μορφές που προωθείται δεν μπορεί να συσπειρώσει κανέναν πέρα από τα μέλη του. Μόνο μέσα από την μαζική εμπλοκή των πολιτών μπορεί να αποτραπεί ο φόβος και η  κυριαρχία παραβατικών συμπεριφορών και εγκληματικών ρευμάτων όπως αυτά του νεοναζισμού-φασισμού και της Χρυσής Αυγής.

Σε κάθε περίπτωση η «Ανυπόταχτη Καισαριανή» Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, θα είναι «παρούσα σε κάθε διαδικασία, σε κάθε μάχη για την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της πολιτικής ΕΕ, ΔΝΤ, κεφαλαίου».

 

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα