X

Για την αναγκαία εργατική στροφή του νεολαιίστικου κινήματος

Πάλη ενάντια σε κυβέρνηση-ΕΕ-κεφάλαιο

της Ειρήνης Θάνου

Μετά από δύο ημέρες γόνιμου διαλόγου, ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή η συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Νέων Εργαζομένων Αθήνας, της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Ο πλούτος της συζήτησης που διεξήχθη σε συντροφικό κλίμα μέσα σε ένα ιδιαιτέρως μαζικό αμφιθέατρο, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει σημαντικό βήμα στον ανώτερο πολιτικό εξοπλισμό της νΚΑ, συμβάλλοντας καθοριστικά στη χάραξη ενός μάχιμου πολιτικού σχεδίου παρέμβασης στη νεολαία του σύγχρονου εργασιακού μεσαίωνα. Σε μια περίοδο όπου η κατάσταση στο νεολαιίστικο κίνημα αντικατοπτρίζει τη δεινή θέση που βρίσκεται το σύνολο σχεδόν των νέων ανθρώπων και συνδέεται με τη δυστοκία στη διαμόρφωση πολιτικών στόχων και μορφών αγωνιστικής συγκρότησης και πάλης, αναζητήθηκαν τόσο οι δυνατότητες όσο και οι δρόμοι για μια ποιοτική στροφή στο κίνημα και στην οργάνωση της νέας βάρδιας.

Το σύνθημα της εργατικής στροφής πρωταγωνίστησε στις τοποθετήσεις των συντροφισσών και συντρόφων που μετέφεραν την πολιτική εμπειρία από τους χώρους που εργάζονται, τη δράση των σωματείων, των σχημάτων και των συλλογικοτήτων που παρεμβαίνουν. Καίρια πλευρά αυτής της στροφής αφορά και την παρέμβαση στις γειτονιές, με ειδικό βάρος στο εγχείρημα των Εργατικών Λεσχών, των λαϊκών συνελεύσεων και τοπικών συλλογικοτήτων που συσπειρώνουν τη νεολαία της περιπλάνησης. Αναγνωρίζοντας τις στρατηγικές τομές που επιχειρούνται στα πλαίσια ξεπεράσματος της κρίσης από την πλευρά του κεφαλαίου, η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους συμπυκνώνεται το νέο καθεστώς εργασιακού μεσαίωνα.

Η νέα βουτιά στην εκμετάλλευση που ολοκληρώνεται με την κατακόρυφη μείωση του κόστους εργασίας, τη ραγδαία ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, τα μόνιμα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την παρατεταμένη ανακύκλωσή της με μορφές επισφάλειας, διαμορφώνει ένα περιβάλλουν ασφυκτικό για τη νεολαία. Όλες οι παραπάνω συνθήκες όμως συντελούν ταυτόχρονα στο να αναγνωρίζει με μαζικότερο πλέον τρόπο τα συμφέροντα της στην πλευρά της εργατικής τάξης. Με το βλέμμα στραμμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συγκροτούν σήμερα τη νέα γενιά, επιδιώχθηκε η επεξεργασία ενός σχεδίου συνολικής παρέμβασης στα πλέον πληττόμενα κομμάτια της. Η νέα βάρδια, ως παλλόμενη καρδιά του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον πυρήνα της αντεπίθεσης που είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Η οργάνωση αυτής της υπόθεσης περνάει μέσα από τη συγκρότηση νέων σωματείων σε κλάδους που μαζικά εργάζεται η νεολαία, αλλά και μέσα από τη διαμόρφωση νέων σχημάτων και συλλογικοτήτων μάχης της νέας βάρδιας οι οποίες θα συμβάλουν στην συγκρότηση και στο βάθεμα της ενοποίησης της Αντικαπιταλιστικής Πτέρυγας του εργατικού κινήματος. Ταυτόχρονα, κομβικό σημείο αποτελεί και η προσέγγιση του διάχυτου νεολαιίστικου δυναμικού που εμφανίστηκε σε όλες τις μεγάλες μάχες του προηγούμενου διαστήματος και αποτελεί κομμάτι ενός κοινωνικού ναρκοπέδιου που κάθε νέο μέτρο, νομοσχέδιο ή μεταρρύθμιση το οδηγεί ολοένα και πιο κοντά στην έκρηξη.

Με πλήρη επίγνωση πως η νεολαία σήμερα προσεγγίζει με νέο τρόπο το κίνημα, την Αριστερά και την πολιτική της χειραφέτησης εκτιμούμε πως η συνάντηση και κοινή δράση των πρωτοπόρων κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων θα δράσει πολλαπλασιαστικά στην πυροδότηση των αυθόρμητων τάσεων που αδυνατούν να βρουν συγκροτημένους δρόμους έκφρασης. Στην προσπάθεια αυτή καθοριστικό ρόλο καλείται να παίξει η συσπείρωση των πιο συνειδητών δυνάμεων του αντικαπιταλιστικού πόλου, με ειδικό βάρος στο ελπιδοφόρο εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η αναβάθμιση του νεολαιίστικου στίγματος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναδείχθηκε ως αναγκαίο και άμεσο καθήκον, τόσο με τη συγκρότηση γραμματείας νεολαίας όσο και με την άμεση λήψη πρωτοβουλιών ενάντια στις νέες εργασιακές σχέσεις που αποτελούν πυρήνα των κυβερνητικών μέτρων που βρίσκονται προ των πυλών.

Επιπρόσθετα, αναγνωρίζοντας πως η νέα γενιά βιώνει σήμερα με τον πιο οδυνηρό τρόπο τις πολιτικές της ΕΕ σε εκπαίδευση και εργασία, αποτελεί στοίχημα να αποτελέσει οργανικό κομμάτι της πρωτοβουλίας διΕΕξοδος και να την τροφοδοτήσει με τη νεολαιίστικη ματιά της. Παράλληλα, η πανελλαδική ενοποίηση της πολιτικής στοχοθεσίας, των μετώπων πάλης, νέων και παλιότερων εγχειρημάτων αποτελεί απαραίτητο στοιχείο ώστε η σύγκρουση με τις συντονισμένες δυνάμεις που ορθώνουν κυβέρνηση, ΕΕ και κεφάλαιο να αποβεί νικηφόρα για την πλευρά των καταπιεσμένων. Αναμετρώμενη με αυτές τις αγωνίες και τα ερωτήματα, η πλούσια διαδικασία της συνδιάσκεψης αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στην πορεία προς το 4ο Συνέδριο της νΚΑ (14 – 16 Ιανουαρίου 2017). Η αναγκαία αλλαγή σελίδας στο κίνημα της νέας γενιάς, θέτει νέα και αναβαθμισμένα καθήκοντα. Προκειμένου να μπορέσουμε να συμβάλουμε αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να καταθέσουμε την απόφαση της συνδιάσκεψης για παραπέρα συζήτηση µε όλους τους αγωνιστές και τα ρεύματα νεολαιίστικου ριζοσπαστισμού. Πάνω απ› όλα ευελπιστούμε η πολιτική απόφαση και το σχέδιο δράσης να αποτελέσουν εργαλείο στα χέρια κάθε αγωνιστή και αγωνίστριας που δίνοντας την καθημερινή μάχη, αναζητά δρόμους για να μετατρέψει την γενιά μας, από γενιά της κρίσης σε γενιά της επανάστασης!

Categories: Πολιτικη
prin :