X

Σχόλια στο ημίφως (30.10)

Σκίτσο του Βασίλη Παπαγεωργίου

CETA πως κατάντησαν

Για γέλια και για κλάματα είναι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Από την μια γράφουν θετικά για τη στάση των Βαλόνων, που έχουν μπλοκάρει την υπογραφή της ΕΕ στη συμφωνία CETA με τον Καναδά και από την άλλη καταπίνουν το γεγονός πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει συμφωνήσει. «Η παγκοσμιοποίηση είναι μια αναπόδραστη διαδικασία», ξεκινά το ολοσέλιδο άρθρο του στην ΕφΣυν ο Γ. Σταθάκης, όπως αναπόδραστα θεωρούνται η ΕΕ και ο καπιταλισμός. Έτσι, όλο το ζήτημα γίνεται η «ρύθμιση μέσω διεθνών συμφωνιών». Ο Γ. Σταθάκης ισχυρίζεται πως «η CETA αποτελεί πλέον μια συμφωνία με ισχυρούς ρυθμιστικούς κανόνες», που ελήφθησαν υπόψη «οι ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων τους»! Ενώ τολμά να μιλήσει και για «τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα», όταν κανείς δεν μάθαινε το παραμικρό…

Η ΔΕΗ τρελάθηκε

Ξεφτίλα δημοπρασία έγινε στη ΔΕΗ, αφού η τιμή εκκίνησης της πώλησης της μεγαβατώρας ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 37,37 ευρώ και η υψηλότερη προσφορά έφτασε τα …37,50 ευρώ! Τσάμπα πράγμα δηλαδή. Ακόμα και η διορισμένη διοίκηση της ΔΕΗ σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως δημιουργούνται ερωτήματα για την ύπαρξη πραγματικού ανταγωνισμού (ή οι πελάτες ήταν συνεννοημένοι δηλαδή). «Η επιχείρηση επιφυλάσσεται για την προάσπιση των συμφερόντων της προς κάθε κατεύθυνση», τονίζει. Η ουσία είναι πως με τις μνημονιακές δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ υποχρεώνεται η ΔΕΗ να πουλά σε εταιρείες ελληνικές ή πολυεθνικές το ρεύμα που παράγει πάμφθηνα, με προφανή ζημία για τον ελληνικό λαό.

Κι άλλη αξιολόγηση

Δεν μας έφταναν οι άλλες αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα θα έχουμε και για τα «θεμελιώδη δικαιώματα»! Σύμφωνα με απόφαση του ευρωκοινοβουλίου (με 405 υπέρ, 171 κατά και 39 αποχές) προωθείται η δημιουργία «ελεγκτικού μηχανισμού για την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ». Ο μηχανισμός αυτός θα υποβάλλει ετησίως Έκθεση «για την κατάσταση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ». Θα διασφαλίζει ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ σέβονται τις «αξίες» που κατοχυρώνουν οι αντιλαϊκές Συνθήκες. Σε αντίθετη περίπτωση, ξεκινά διαδικασία διαλόγου, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου από το κράτος μέλος! Στην Ελλάδα εκατομμύρια πολίτες έχασαν τα θεμελιώδη τους δικαιώματα, αλλά η ΕΕ έλεγε προχωρήστε τα μέτρα…

 

 

Η μεγάλη των εργατοπατέρων σχολή

 

Πρόσκληση για συμμετοχή συνδικαλιστών στην «Ακαδημία Εργασίας» απευθύνει η ΓΣΕΕ.  Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση η σχολή της ΓΣΕΕ θα δεχτεί για το ακαδημαϊκό έτος 2016-18 25 συνδικαλιστικά στελέχη για επιομόρφωση και συνδικαλιστική εκπαίδευση!  Όπως τονίζεται θα παρέχεται στους μαθητές μια υψηλού περιεχομένου επιμόρφωση στη βάση των «Ευρωπαϊκών προδιαγραφών»!

Προφανώς σε αυτή τη σχολή οι επαγγελματίες εργατοπατέρες θα διδάσκουν τον συνδικαλισμό της συναίνεσης και της υποταγής στο κεφάλαιο και την ΕΕ.

prin :