Με επίκεντρο την Ντόιτσε Μπανκ μαίνεται ο τραπεζικός πόλεμος της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Αμύθητα πρόστιμα επιβάλλουν οι Αμερικανοί σε ευρωπαϊκές τράπεζες και η ΕΕ αντιδρά επιβάλλοντας ανάλογου ύψους ποινές σε αμερικανικές εταιρίες που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά.
της Ντίνας Χαριτάτου
Βουλιάζει η μετοχή της Ντόιτσε Μπανκ, η οποία έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας της τον τελευταίο χρόνο. Για πρώτη φορά μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες η αξία της έπεσε κάτω από τα 10 ευρώ προχθές Παρασκευή, πριν ανακάμψει λίγο πριν από το κλείσιμο για λόγους εντυπώσεων. «Η τράπεζά μας είναι αντικείμενο βίαιων κερδοσκοπικών κινήσεων«, έγραψε ο Βρετανός Τζον Κράιαν, αρχηγός της Ντόιτσε Μπανκ, σε γράμμα του που απηύθυνε προς τους περίπου 100.000 εργαζόμενους του τραπεζικού κολοσσού.
«Σε κανένα χρονικό σημείο τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν ήταν η Ντόιτσε Μπανκ, αναφορικά με τον προϋπολογισμό της, τόσο βέβαιη όπως σήμερα», ανέφερε ο Κράιαν στην επιστολή του.
O Γιοργκ Ρόχολ, μέλος του οικονομικού συμβουλίου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Τζον Κράιαν, κάνοντας λόγο για ισχυρά νούμερα αναφορικά με τον ισολογισμό της μεγάλης γερμανικής τράπεζας. «Τα διαθέσιμα αποθέματα ρευστότητας υπερβαίνουν, σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές, καθαρά τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα αποθέματα ρευστότητας και τα ίδια κεφάλαια είναι αξιοσημείωτα ισχυρότερα παρά στην αρχή της οικονομικής κρίσης το έτος 2008 και σχηματίζουν ακόμη και στην παρούσα φάση μεγάλης αβεβαιότητας, μια σημαντική άγκυρα», υπογράμμισε ο Γ. Ρόχολ.
Μεγάλα αμερικανικά κερδοσκοπικά ιδρύματα αποσύρουν κεφάλαια ύψους δισεκατομμυρίων, καθώς πάνω από την Ντόιτσε Μπανκ επικρέμαται ένα κολοσσιαίο πρόστιμο, το οποίο της έχουν επιβάλει οι αμερικανικές αρχές. Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ζητήσει από τους Γερμανούς της Ντόιτσε Μπανκ να πληρώσουν το αμύθητο ποσό των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να ρυθμίσουν το ρόλο που έπαιξαν στα ουσιαστικά ακάλυπτα δάνεια ακινήτων στις ΗΠΑ. Η τράπεζα ευελπιστεί να συμφωνήσουν με τους Αμερικανούς να πληρώσουν χαμηλότερο πρόστιμο, γύρω στα 5 με 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ΗΠΑ έχουν πάρει αμπάριζα και επιβάλλουν τεράστια πρόστιμα σε όλες τις ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται εκεί. Πληροφορίες της εφημερίδας Γκάρντιαν της Αγγλίας αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί προτίθενται να επιβάλουν ένα κολοσσιαίο πρόστιμο ύψους 9 δισεκατομμυρίων (!) στερλινών στη βρετανική τράπεζα Ρόγιαλ Μπανκ οφ Σκότλαντ (RBS), ενώ τεράστια πρόστιμα έχουν επιβάλει και στην αγγλική τράπεζα Μπάρκλεϊζ και στην ελβετική Κρεντί Σουίς. Διερευνούν επίσης οι αμερικανικές αρχές ανάλογες πιθανές παραβάσεις της ελβετικής UBS, της κινέζικης ΗSBC και της αμερικανικής Γουέλς Φάργκο.
Η ουσία είναι ότι μαίνεται ο οικονομικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην ΕΕ. Πρόσφατο είναι το πρόστιμο των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που έβαλε η Κομισιόν στην Απλ, η οποία εκμεταλλευόταν το σκανδαλώδες φορολογικό καθεστώς της Ιρλανδίας και πλήρωνε κυριολεκτικά ασήμαντους φόρους.
Βλέποντας την αδυναμία στην οποία βρίσκεται η Ντόιτσε Μπανκ, ακόμη και οι υποτιθέμενοι σύμμαχοι της Γερμανίας προσπαθούν να ενισχύσουν τις δικές τους τράπεζες με πρώτο και καλύτερο τον πρόεδρο της ευρωομάδος, τον Ολλανδό Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η Ντόιτσε Μπανκ πρέπει να επιβιώσει «μόνη της», χωρίς κρατική βοήθεια, τόνισε σε δηλώσεις του προχθές ο Ντάισελμπλουμ.
Ό,τι κι αν δηλώνει η γερμανική κυβέρνηση, δεν υπάρχει φυσικά περίπτωση να αφήσει τον τραπεζικό αυτό κολοσσό να καταρρεύσει. Ο λόγος είναι απλούστατος:
Αν καταρρεύσει η Ντόιτσε Μπανκ, καταρρέει μαζί της και η γερμανική οικονομία. Προχθές, Παρασκευή, η σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα Ντι Τσάιτ δημοσίευσε την πληροφορία ότι η γερμανική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τις δηλώσεις που κάνει, συνεργάζεται με τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές αρχές εποπτείας των τραπεζών επεξεργαζόμενη σχέδια έκτακτης ανάγκης για τη διάσωση της Ντόιτσε Μπανκ. Περιττό να τονιστεί, φυσικά, ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε αμέσως αυτήν την πληροφορία.
«Το δημοσίευμα είναι λανθασμένο. Η γερμανική κυβέρνηση δεν προετοιμάζει σχέδιο διάσωσης. Δεν υπάρχει λόγος να προβαίνει κανείς σε εικασίες επ’ αυτού», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.
Κατά τις πληροφορίες της Ντι Τσάιτ, τα σχέδια έκτακτης ανάγκης καταρτίζονται για την περίπτωση που η Ντόιτσε Μπανκ αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της, προκειμένου να πληρώσει το …πρόστιμο που της έχουν επιβάλει οι Αμερικανοί.
Τώρα, βέβαια, πώς γίνεται η τράπεζα να έχει προγραμματίσει 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ για νομικές περιπλοκές και ταυτόχρονα να μας λένε ότι έχει ρευστότητα ύψους 233 δισεκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα να μην μπορεί να βρει 2-3 δισεκατομμύρια ευρώ για να πληρώσει ένα εξωφρενικό, ομολογουμένως, πρόστιμο, αυτό μόνο τραπεζίτες μπορούν να το εξηγήσουν.
Αναλυτές υποστηρίζουν ότι αν το τελικό πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει η Ντόιτσε Μπανκ υπερβαίνει τα 4,5 δισ. δολάρια, η τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Με την κεφαλαιοποίησή της όμως να έχει πέσει τόσο χαμηλά (σκεφθείτε είναι μόνο 14,9 δισεκατομμύρια ευρώ η κεφαλαιοποίησή της, όσο δηλαδή σχεδόν το πρόστιμο που της επέβαλαν οι Αμερικανοί!), μια νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θα προκαλούσε τεράστιες ζημιές στους ήδη μετόχους της τράπεζας! Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα, δηλαδή…