X

Σχόλια στο ημίφως 31.07

Στοχοποίηση συντάκτη του Πριν

Στο στόχαστρο μπλογκ που συχνά λειτουργεί ως «απολογητής» της δράσης της πολυεθνικής του χρυσού Ελντοράντο στην Χαλκιδική, βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες τόσο το Πριν όσο και ο δημοσιογράφος και σύντροφος Χρήστου Αβραμίδης. Ο λόγος ήταν το τελευταίο ρεπορτάζ του που φιλοξένησε το Πριν, στο οποίο έκανε λόγο για τον αμίαντο και πώς μπορεί να λειτουργήσει ως «κρυφός δολοφόνος» για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. «Ιστορίες για δράκους» το χαρακτήρισε το metalleiablog.gr , το οποίο υπενθυμίζει ότι «ο κος Αβραμίδης ήταν ο νεώτερος υποψήφιος βουλευτής της Θεσσαλονίκης με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημοσιογράφος με “αγωνιστικές” εκπομπές στην “ελεύθερη ΕΤ3”». Όσο όμως και να προσπαθούν δεν «μασάμε»…

 

Ελληνικά κεφάλαια επενδύουν …εξωτερικά

Μπορεί από το εξωτερικό να αναζητεί η κυβέρνηση Τσίπρα υποτίθεται τους επενδυτές στην Ελλάδα, αλλά οι έλληνες καπιταλιστές την …κάνουν καταφεύγοντας στο εξωτερικό για μπίζνες. Σημαντικά ονόματα επιχειρούν να προωθήσουν τις θέσεις τους κατακτώντας νέα μερίδια στη διεθνή αγορά. Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν σχεδιάζει να εξαγοράσει μονάδα τσιμέντου στη Βραζιλία σε μια επένδυση 90 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζει την παρουσία της στις ΗΠΑ με επενδύσεις καθετοποίησης, αλλά και σε Αφρική, Λ. Αμερική. Η ΦΑΓΕ ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο, ενώ ήδη έκλεισε το εργοστάσιο της Φλώρινας και η Intrasoft International συμφερόντων Κόκκαλη, επιχειρεί στην …Τανζανία όπου ανέλαβε μεγάλο έργο εγκατάστασης τραπεζικού πληροφοριακού συστήματος σε κεντρική τράπεζα της χώρας.

 

Αντί διορισμών, θέατρο για …αποσπασμένους

Στο ίδιο έργο θεατές με πρωταγωνιστή τον υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αποφάσισε όπως και προκάτοχοί του, να το παίξει …Κλουζώ ανακαλύπτοντας τους αποσπασμένους στα κόμματα εκπαιδευτικούς. Τα κενά ανέρχονται σε χιλιάδες, τα σχολεία ξεκινούν με πετσοκομμένο πρόγραμμα λόγω απουσίας βασικών ειδικοτοτήτων, αλλά διορισμοί δεν γίνονται. Αντ’ αυτού, ο Ν. Φίλης υποτίθεται ότι θα ξετρυπώσει τα βύσματα που έχουν κρυφτεί σε υπουργικά αντί για σχολικά έδρανα. Τα σχολεία έχουν ανάγκη από μάχιμους εκπαιδευτικούς, από δασκάλους που διψούν να εργαστούν και να προσφέρουν. Μόνο οι μαζικές προσλήψεις αδιόριστων και η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση.

 

Στα ύψη οι οφειλές στα ταμεία

Σε περισσότερα από 16 δισ. ευρώ «σκαρφάλωσαν» οι οφειλές ασφαλιστικών χρεών επιχειρήσεων και εργοδοτών προς τα ταμεία, σύμφωνα με τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου 2016. Το γεγονός ότι πολλοί λίγοι από όσους επιλέγουν να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση καταφέρνουν να την εξοφλήσουν, αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των δόσεων, αλλά ότι πολλοί κυρίως αυτοαπασχολούμενοι, δεν έχουν τη δυνατότητα εξόφλησης. Από την άλλη, το 23% των οφειλών «ανήκει» σε 1.087 μεγαλοφειλέτες, ενώ 60.000 περίπου ακόμα οφείλουν ποσά 50.000 ως 100.000 ευρώ. Πρόκειται κυρίως για επιχειρηματίες που πρακτικά αρνούνται να πληρώσουν και απλώς αξιοποιούν τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις για να κερδίζουν χρόνο…

 

Καταστροφική πυρκαγιά

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στη νότια Χίο κι αποτέλειωσε ότι διασώθηκε από τις πυρκαγιές του 2012, έχει φέρει σε απόγνωση τους μαστιχοπαραγωγούς του νησιού. Οι νέες μεγάλες καταστροφές μαστιχόδενδρων, ελιών, καλλιεργειών και δασικών εκτάσεων, παρά τις προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών, έφεραν στο προσκήνιο τις τεράστιες ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή της Πυροσβεστικής αλλά και των τοπικών αρχών. Μπορεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να έσπευσε στο νησί για τις προβλεπόμενες υποσχέσεις, αλλά το ζητούμενο για τους πληγέντες είναι αφενός να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημίες και αφετέρου να αποζημιωθούν στο 100% από το κράτος.

 

 

Εργατικά δικαιώματα για …λίπασμα

Η εργοδοτική ασυδοσία έχει φτάσει στο απόγειο από τον ιδιοκτήτη Λαυρεντιάδη στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων Καβάλας. Οι εργαζόμενοι επιμένουν αγωνιστικά με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, παρότι οι απολυμένοι έφτασαν τους 51 μέσα σε έναν μήνα. Στους απολυμένους προστέθηκαν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου! Η εργοδοσία έβγαλε τον Ιούνιο σε αναγκαστική άδεια τους περίπου 200 εργαζόμενους και από 1η Ιουλίου τους έθεσε σε τρίμηνη διαθεσιμότητα. Το εργοστάσιο επί ένα τρίμηνο είναι κλειστό, παραγωγή λιπάσματος δεν υπάρχει, ενώ η προσπάθεια της εργοδοσίας είναι να μετατρέψει το σύνολο των εργαζομένων σε εργολαβικούς, χωρίς δικαιώματα, εργαζόμενους σε συνθήκες γαλέρας.

 

 

prin :