Log in

Registration

Υπάρχει «ΔιΕΕξοδος» εκτός ΕΕ

Posted: June 26, 2016 / in: Πολιτικη, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Υπάρχει «ΔιΕΕξοδος» εκτός ΕΕ

Στις 3 Ιούλη η ιδρυτική συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αγώνα για την αποδέσμευση από την ΕΕ

της Ντίνας Χαριτάτου 

 

Την επόμενη Κυριακή 3 Ιούλη στο Θησείο πραγματοποιείται η ιδρυτική συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αγώνα για την Αποδέσμευση από την ΕΕ, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης εργαζομένων, ανέργων και νέων, αγωνιστικών συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών καθώς και αγωνιστών από διαφορετικά ρεύματα της Αριστεράς, που συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της αποδέσμευσης από την ΕΕ ως βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε εξέλιξη υπέρ των εργαζομένων.

Με τον τίτλο «ΔιΕΕξοδος» η νέα πρωτοβουλία, που έχει ήδη συγκεντρώσει τις πρώτες υπογραφές αγωνιστών του μαζικού κινήματος, συνδικαλιστών, εργαζομένων και ανέργων (βλέπε κάτω), έχει σκοπό να συμβάλει «ώστε μέσα στο μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα να δυναμώσει η αντίληψη ότι υπάρχει εναλλακτική, έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση». Πρόκειται για μια κίνηση που έρχεται να ταράξει τα στάσιμα νερά του «ΤΙΝΑ» που επιβάλλουν από κοινού κυβέρνηση και αστική αντιπολίτευση, προσπαθώντας «να συνδέσει το αίτημα της αποδέσμευσης από ευρώ και ΕΕ με την πάλη ενάντια στα παλιά και νέα μνημόνια, ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όποια άλλη κυβέρνηση τα εφαρμόζει, με την πάλη για τη μονομερή διαγραφή του χρέους, για εθνικοποιήσεις των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας κάτω από εργατικό και λαϊκό έλεγχο, για την άμεση βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και την ικανοποίηση των στόχων του εργατικού και λαϊκού κινήματος». Ακόμα, «με την πάλη ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο, με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, με την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών, με την πάλη ενάντια στον φασισμό».

Διαπνεόμενη από μια βαθιά οπτική αποδέσμευσης υπέρ του κόσμου της εργασίας, των μεταναστών, των προσφύγων και των υπολοίπων λαών της Ευρώπης και όχι μιας «αυτοδύναμης» ανάπτυξης υπέρ του «εθνικού» κεφαλαίου, που προωθούν αντιδραστικές ακροδεξιές δυνάμεις σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, η Πρωτοβουλία ξεκαθαρίζει ότι «θέτει το θέμα της ρήξης και αποδέσμευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και της εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, ενάντια στην οικονομική ολιγαρχία και την πολιτική της. Από τη σκοπιά του διεθνισμού, της ανεξαρτησίας της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, της λαϊκής κυριαρχίας, κι όχι από τη σκοπιά της “εθνικής” ανάπτυξης. Από τη σκοπιά της ρήξης συνολικά με την ΕΕ και όχι μέσα από συναινετικές συμφωνίες “διαπραγμάτευσης” της θέσης της χώρας στην ευρωζώνη. Σε πλήρη αντίθεση με τον αναδυόμενο σε χώρες της ΕΕ συντηρητικό και αντιδραστικό “ευρωσκεπτικισμό”».

Διακηρύσσει δε ότι «θα προσπαθήσει να συνδεθεί με τους αγώνες σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο πλευρό των εργατών και της νεολαίας στη Γαλλία, του κινήματος που πάλεψε για ένα αριστερό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα στη Βρετανία, του τεράστιου κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες».

Κάνοντας ήδη τα πρώτα βήματα στη λογική του πολιτικού ρόλου που φιλοδοξεί να διαδραματίσει η «ΔιΕΕξοδος» εξηγεί με επιχειρήματα γιατί τα Μνημόνια «είναι συνώνυμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», γιατί «η ΕΕ δεν είναι το σπίτι των λαών» ούτε «θεματοφύλακας της ειρήνης», αλλά «ιμπεριαλιστικός μηχανισμός». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αποτελείται από “ισότιμους” εταίρους, δεν είναι “ανθρωπιστική”, δεν προσπαθεί να “λύσει το πρόβλημα του χρέους”, ούτε είναι “χώρος δημοκρατίας” και “προστάτιδα των δικαιωμάτων”», εξηγεί η Πρωτοβουλία, βασιζόμενη όχι μόνο σε θεωρητικές προσεγγίσεις και αναλύσεις αλλά και στην πείρα του πρόσφατου παρελθόντος από τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Στη διακήρυξη της Πρωτοβουλίας (βρίσκεται ολόκληρη στο diexodos.wordpress.com) ξεκαθαρίζεται ότι πρόκειται για μία κίνηση ανοιχτή σε κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια που θα συγκροτηθεί μέσω ιδρυτικής συνέλευσης, «μια Πρωτοβουλία που θα δημιουργηθεί από συλλογικότητες, αγωνιστές, εργαζόμενους, επιστήμονες, ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού, των δικαιωμάτων, τοπικές κινήσεις, εργατικές συλλογικότητες, κινήσεις αλληλεγγύης, με δημοκρατικές διαδικασίες σε όλη την Ελλάδα».

Πέραν των θεωρητικών προσεγγίσεων και των πολιτικών παρεμβάσεων η Πρωτοβουλία θα αποτελεί «σάρκα από τη σάρκα» του κινήματος, παλεύοντας μαζί με άλλες πρωτοβουλίες (όπως για παράδειγμα οι κινήσεις ενάντια στην ΤΤΙP), «με κάθε κίνηση και ρεύμα που αντιπαρατίθεται με την ευρωζώνη και την ΕΕ, από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων, έστω και από διαφορετική αφετηρία ή με επιμέρους στόχους». Σκοπεύει να συμβάλει ακόμα «στην ανάπτυξη των άμεσων αγώνων του εργατικού και λαϊκού κινήματος», συνδέοντας τις επιμέρους διεκδικήσεις «με τον άμεσο αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μηχανισμούς της».

 

ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΕΣΜΑ

Υπογράφουν για την κίνηση

Μεγάλη η πρώτη ανταπόκριση

 

Ένα πλατύ κοινωνικό και πολιτικό εύρος δυνάμεων, που αποτυπώνουν τις δυνατότητες για μια μαζική λαϊκή εργατική κίνηση κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέδειξαν οι πρώτες υπογραφές της Πρωτοβουλίας Αγώνα για την Αποδέσμευση από την ΕΕ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα: Αγαπητός Θ., εκπαιδευτικός, περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας, Αδαμόπουλος Ν., μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Αθανασοπούλου Αντωνία, δημοτική σύμβουλος Περιστερίου, Αναγνωστάκης Αλ., συνταξιούχος, Ανδρέου Τιάνα, συνδικαλίστρια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, Αποστολάτος Αλ., φαρμακοποιός, Αργυρίου Ν., Δίκτυο Σπάρτακος, Αργυροκαστρίτης Μ., λιθογράφος, πρώην μέλος Δ.Σ. ΕΚΑ, Ασκητής Γ., αγρότης, Βαϊνάς Π., μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, Βασιλείου Π., μέλος ΣΜΤ, Βατικιώτης, Λ. Οικονομολόγος-δημοσιογράφος, Βαφειαδου Ελένη, αρχιτεκτόνισσα, Γραμματέας ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, Βαφειάδης Μ., αρχιτέκτονας, Βλάχας Κ., φοιτητής ΕΜΠ, Βουρεκάς Θ., συνταξιούχος, Γαϊτάνου Ειρήνη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια, Γαννιάρη Πόπη, μισθωτός τεχνικός, Γεράρδη Ολυμπία, ξεναγός, Γούσης Κ., δικηγόρος, Γραμμέλης Β., εκδότης, Δεσύλλας Δ., πρώην ευρωβουλευτής, Δραγανίγος Αντ.,  εργαζόμενος στη ΜΟΔ, Ζιώζια Ηρώ, ασκούμενη δικηγόρος, Θάνου Ειρήνη, μέλος συλλογικότητας ATTACK, Καλαμπόκας Χρ., ηλεκτρολόγος μηχανικός, Κανιάρης Θ., δημοσιογράφος, Καραλή Αιμιλία, εκπαιδευτικός, Καραμπέλη Μαρία, ειδικευόμενη γιατρός, Κατσιδήμας Δ., αγρότης, Κοκκίνης Γ., δημοτικός σύμβουλος Ελληνικού Αργυρούπολης, Κόλλιας Θ., δημόσιος υπάλληλος, Κοντομάρης Σπ., Δ.Σ. ΕΚΑ, Κοσκινάς Δ., μισθωτός τεχνικός, Κουτσούμπα Δέσποινα, αρχαιολόγος, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Κρασάκης Ν., πολιτικός μηχανικός, Κρεασίδης Γ., εκπαιδευτικός, Λουλουδάκης Κ., συγγραφέας, Μαλτέζου Θεανώ, συνταξιούχος, Μανίκας Στ., Δ.Σ. ΕΚΑ, Μαρκέτος Σπ., πανεπιστημιακός, Μαυρομμάτης Γ., άνεργος χημικός, Μινωτάκης Αλ. υποψήφιος διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Μόσχος Γ., φυσικός, Μπέτης Γ., Δ.Σ. συνδικάτου επισιτισμού Αττικής, Μπίστης Χρ., συνταξιούχος, Νικολιδάκη Φλώρα, περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, Νταλακογεώργος Αντ. Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ, Παλληκαράκης Ν., Δ.Σ συλλόγου μεταπτυχιακών, Παναγιωτάκης Χρ., ηθοποιός, Παπανικολάoυ Π., γραμματέας ΟΕΝΓΕ, δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου, Πετρόπουλος Γ., δημοσιογράφος, Πίττας Κ., Ομοσπονδία εργαζομένων Υπουργείου Ανάπτυξης, Πλάτωνας Μαυρομμάτης, μηχανικός εργαζόμενος στον ΔΕΔΗΕ, Πολύδωρος Κ., συνδικαλιστής στην ιδιωτική υγεία, Ρούσσης Γ., πανεπιστημιακός, Σκαμνάκης Θ., συγγραφέας, Σκουλαρίκη Ιωάννα, άνεργη, Σμυρνιώτης Χ., εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ του ΙΓΜΕ, Σουάνη Μαρία, εργαζόμενη στη ΔΕΗ, Σοφός Φ., Πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΙΓΜΕ, Τζαμουράνης Δ., Πρόεδρος ΣΜΤ, Τζιουβάρα Ολίβια, μέλος συλλογικότητας ATTACK, Τριάντη Έφη, εκπαιδευτικός, Χατζηστεφάνου Α ., δημοσιογράφος, Χριστοφίδου Στέλλα, υποψήφια διδάκτωρ Νομικής, Χρύσης Αλ., πανεπιστημιακός.

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση dieexodos@gmail.com, ενώ έχει υπάρξει ήδη πλήθος συμμετοχών.

 

 

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα