Log in

Registration

Αναιρέσεις 2016: «Νέοι αγωνιζόμαστε, νέοι θα νικήσουμε!»

Posted: May 29, 2016 / in: Πολιτισμος, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Αναιρέσεις 2016: «Νέοι αγωνιζόμαστε, νέοι θα νικήσουμε!»

 

 

Έχουμε βάλει στόχο να προβάλουμε τη νέα κοινωνία της συλλογικότητας και της συνεργασίας στο σήμερα. Καλούμε κάθε νέο και νέα, κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη στις εκδηλώσεις του. Όχι απλά για να παρευρεθούν. Αλλά για να γνωριστούμε, να διασκεδάσουμε μαζί, να μοιραστούμε τις αγωνίες και τις σκέψεις μας, να στοχαστούμε για το σχέδιο που θα κάνει πράξη την αντεπίθεση κόντρα στον συμβιβασμό και την υποταγή.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΗΣ=

 

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ζήσει για τα καλά τι σημαίνει καπιταλιστική κρίση. Ζήσαμε από πρώτο χέρι το παζάρι της ελπίδας, που θα τα άλλαζε όλα χωρίς να αλλάξει τίποτα. Είδαμε το βροντερό «Όχι» του λαού πώς μετατράπηκε σε ατιμωτικό «Ναι». Η νεολαία αντιμετωπίζει ένα ολοένα και πιο δυσοίωνο μέλλον ανεργίας και επισφαλούς εργασίας. Μας θέλουν να παρακαλάμε να δουλέψουμε κάπου με μισθούς πείνας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με τη συνεχή απειλή της απόλυσης. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η πρόσφατη κατεδάφιση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Όλα αυτά μας ωθούν στημετανάστευση, προσπαθώντας να κυνηγήσουμε αξιοπρεπέστερες συνθήκες εργασίας και ζωής. Μας λένε ότι είμαστε μια χαμένη γενιά. Μια χαμένη γενιά στο βωμό της κρίσης και στα κέρδη του κεφαλαίου. Εμείς τους απαντάμε «Δε θα γίνουμε χαμένη γενιά!».

 

Υπήρξαν πολλές στιγμές τα τελευταία χρόνια που ο κόσμος της εργασίας και η νεολαία έδειξαν ότι δεν υποτάσσονται. Οι αγώνες μας δεν είναι καταδικασμένοι να χάνουν, όπως πασχίζουν να μας πείσουν τα κόμματα του κεφαλαίου, τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, ο νέο-μνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ και οι γραφειοκράτες της «YES EE». Με αυτούς δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Επειδή δεν πάει άλλο, πρέπει να πάει αλλιώς! Δεν θα μοιραστούμε την ήττα, αλλά τον αγώνα, τη νέα ελπίδα και τη νίκη της αντικαπιταλιστικής ανατροπής!«Νέοι αγωνιζόμαστε, νέοι θα νικήσουμε!».

 

Για έναν κόσμο χωρίς μνημόνια, χρέος, ΕΕ, ευρώ και αφεντικά. Χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για τον σύγχρονο κομμουνισμό της εποχής μας. Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μια τέτοια κατεύθυνση ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις.

Το φεστιβάλ των Αναιρέσεων επιδιώκει να είναι μια συνάντηση με αντίστοιχη συμβολή και ένα παράθυρο στον κόσμο που ονειρευόμαστε. Σε πείσμα των νόμων της αγοράς, θα στηθεί και πάλι από εκατοντάδες ανθρώπους σε ολόκληρη την Ελλάδα, χωρίς κρατικό χρήμα, χορηγούς και διαφημίσεις.

 

 

 

 

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

 

Στόχος του φεστιβάλ της Αθήνας, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 4, 5 και 6 Ιουνίου στην Γεωπονική σχολή, είναι εκτός από το να προσφέρει μεγάλες μουσικές και καλλιτεχνικές συγκινήσεις, να αποτελέσει ένα χώρο πολιτικής έκφρασης και συνεύρεσης. Ένα κινηματικό εργαστήρι συζήτησης στην προσπάθεια μας να κάνουμε την αναγκαιότητα του συνθήματός μας πραγματικότητα.

 

Έχοντας αυτό το σκοπό, το φετινό πολιτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εμπνέεται από την εμπειρία των αγώνων της νεολαίας και των εργαζομένων και από τα πολιτικά ερωτήματα και την κοινωνική κατάσταση. Εμπνέεται από τη νέα και συνεχώς εντεινόμενη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από κοινού με το μαύρο μέτωπο ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, από την εμπειρία του δημοψηφίσματος, τον πόλεμο, αλλά και τις διεθνείς αντιστάσεις, όπως το πρόσφατο παράδειγμα του κινήματος στην Γαλλία.

 

anaireseis

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΗ

 

Ξεκινώντας την Παρασκευή 3 Ιούνη η κεντρική πολιτική εκδήλωση του φεστιβάλ έχει τίτλο «Της γης οι κολασμένοι: Για μια σύγχρονη αντικαπιταλιστική απάντηση στη προσφυγική κρίση», για να συζητήσουμε το ζήτημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης. Πρόκειται για ένα θέμα που κυριαρχεί εδώ και αρκετό καιρό στη συζήτηση της ελληνικής κοινωνίας και ιεραρχείται ψηλά στην ατζέντα στην πολιτική και ιδεολογική επίθεση, τόσο των εγχώριων αστικών πολιτικών εκφραστών και των ΜΜΕ, όσο και των διεθνών κύκλων. Η «προσφυγική κρίση», όπως χαρακτηριστικά την αναφέρουν, είναι ο απότοκος των πολέμων που γεννά η κρίση και τα συμφέροντα των κυρίαρχων αστικών τάξεων παγκοσμίως. Εμείς από την πλευρά μας καλούμαστε να συζητήσουμε και να απαντήσουμε στα κυρίαρχα ιδεολογήματα που θέτει ο αντίπαλος, «Μπορούμε να ζήσουμε μαζί με τους μετανάστες;», «Αποτελούν κοιτίδες ανάπτυξης της τρομοκρατίας στην χώρα;» και άλλα πολλά. Αλλά και να ψηλαφήσουμε μια απάντηση για το ποιο κίνημα μπορεί να σταματήσει τη θηριωδία του πολέμου, να ενώσει έλληνες και ξένους εκμεταλλευόμενους, αλλά και συνολικά να ανατρέψει την επίθεση που γκρεμίζει τις ζωές μας, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας και χρώματος. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Παύλος Αντωνόπουλος, μέλος της επιτροπής διεθνών του Ν.Ρ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ο Ιρφάν Ακτάν, Τούρκος δημοσιογράφος που θα μας μεταφέρει την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, αλλά και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την σημασία της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Στη συζήτηση θα μιλήσουν πρόσφυγες μεταφέροντας το τι σημαίνει να βιώνεις τη φρίκη του πολέμου, την προσφυγιά, τα κλειστά σύνορα και την «φιλοξενία» ΕΕ και Τουρκίας, αλλά και να μας αναδείξει τα αιτήματα τους και την αναγκαιότητα να παλέψουμε από κοινού έλληνες και ξένοι, εργαζόμενοι και μετανάστες. Επίσης έχουν καλεστεί για από τα κάτω προγραμματισμένες τοποθετήσεις εκπρόσωποι του Συντονισμού για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό Σωματείων, Συλλόγων και συλλογικοτήτων, της ΚΕΕΡΦΑ, του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, της Πρωτοβουλίας Αγώνα και Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα νότια και της κατάληψης του City Plaza.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΝΗ

 

Το Σάββατο 4 Ιούνη στο χώρο του φεστιβάλ σειρά θα πάρει η εκδήλωση «ΗΠΑ-Γαλλία-Ελλάδα. Η νέα εργατική βάρδια σηκώνει κεφάλι: Για το νικηφόρο εργατικό κίνημα της εποχής μας». Μια συζήτηση για την εμφάνιση και το ρόλο νέων αγωνιστικών ξεσπασμάτων της νεολαίας της εργασιακής περιπλάνησης και της επισφάλειας σε όλο τον κόσμο με επιδίωξη την αλληλεπίδραση, την ανταλλαγή εμπειριών και τον ανώτερο συντονισμό για  ένα νέο ταξικά ανασυγκροτημένο εργατικό κίνημα, όπου η νεολαία θα αποτελεί οργανικό κομμάτι και θα παίζει καθοριστικό ρόλο. Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Μιχάλης Ρίζος, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ο Σταύρος Μαραγκουδάκης, μέλος της Attack, στην ανεργία και την επισφάλεια. Μαζί μας επίσης η Darletta Scruggs, πρωτοπόρα αγωνίστρια των κινημάτων «15$ and a union» και «Million Student March» και μέλος της οργάνωσης «Socialist Alternative» από την Αμερική, για να μας μεταφέρει την εμπειρία των μαχητικών εργατικών αγώνων από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Τέλος, στο πάνελ της εκδήλωσης θα βρίσκεται και αγωνιστής από την Γαλλία για να μας μεταφέρει το κλίμα της γαλλικής νεολαίας και των εργαζομένων που τρεις μήνες τώρα καταλαμβάνουν πλατείες, δρόμους πανεπιστήμια και χώρους δουλειάς ενάντια στην αντεργατική μεταρρύθμιση του Ολάντ που πλήττει ειδικά τη νεολαία.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΗ

Την τελευταία μέρα του φετινού φεστιβάλ, την Κυριακή 5 Ιούνη, το πολιτικό πρόγραμμα κλείνει η εκδήλωση «“Τραβήξανε ψηλά, πολύ ψηλά. Δύσκολο πια να χαμηλώσουνε”, 70 χρόνια από τον εμφύλιο, κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα». Το ενδιαφέρον μας για τον εμφύλιο και την συγκλονιστική ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος, δεν προκύπτει εν είδει αρχαιολογικής αναψηλάφησης του παρελθόντος. Πρώτα και κύρια, πηγάζει από τα σημερινά ερωτήματα και αγωνίες, αλλά και από τις εσωτερικές απαιτήσεις της τρέχουσας κοινωνικοπολιτικής αναμέτρησης, που επιβάλλει ανώτερα πολιτικά, ηθικά αλλά και φιλοσοφικά καύσιμα, για την αποτελεσματική αντιπαράθεση με την υπεροπλία του αντιπάλου. Στο σήμερα άλλωστε, εμπεριέχεται το παρελθόν, αλλά και εν σπέρματι το μέλλον. Δεν είναι τυχαίο πως η αστική πολιτική ως ηγεμονεύουσα δύναμη, επιχειρεί μαζικά να ξαναγράψει, να διαστρεβλώσει και να φέρει στα δικά της μέτρα το παρελθόν. Απαιτείται επομένως, από όσους επεξεργάζονται σχέδια επαναστατικού μετασχηματισμού της κοινωνίας, να αντλούν διδάγματα από την ιστορία, να βγάζουν συμπεράσματα από τις νίκες και τις ήττες, αλλά και να έχουν την δυνατότητα ολόπλευρης ιστορικής αντίληψης, στοιχεία που μπορούν να συνεισφέρουν σε μορφές προλεταριακής συνείδησης μόνιμες και όχι ασυνεχείς, ενιαίες θεωρητικά και στρατηγικά. Σε αυτό το δύσκολο καθήκον, θα μας βοηθήσουν με τις παρεμβάσεις τους ο Γιώργος Μιχαηλίδης, ιστορικός και μέλος της νΚΑ, ο Τάσος Κωστόπουλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας, ο Αλέκος Αναγνωστάκης, φυσικός και μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, και ο Γιάννης Σκαλιδάκης, ιστορικός και συγγραφέας.

Εκτός από τις κεντρικές εκδηλώσεις, το πολιτικό πρόγραμμα των Αναιρέσεων περιλαμβάνει θεματικά περίπτερα διαμορφωμένα από ομάδες εργασίας με ποικιλία θεμάτων, όπως η εκπαίδευση, το περιβάλλον, ο αθλητισμός, η επιστήμη και θεματικό περίπτερο αφιερωμένο στον Μπρεχτ, που φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τον θάνατο του. Επίσης στο χώρο του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν περίπτερα από διάφορες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στο εργατικό κίνημα και στα κινήματα γειτονιάς, όπως εργατικές λέσχες, λαϊκές συνελεύσεις κ.α. Οι συλλογικότητες αυτές θα φιλοξενηθούν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να μπορέσει όλος ο κόσμος του φεστιβάλ να αλληλεπιδράσει μαζί τους και με το έργο τους. Συνολικά ευελπιστούμε τα περίπτερα του φετινού φεστιβάλ των Αναιρέσεων να αποτελέσουν πόλο έλξης, προβληματισμού και συζήτησης για όλους τους επισκέπτες του τριημέρου.

 

Σημαντική στιγμή για το φετινό φεστιβάλ αποτελεί η κυκλοφορία, την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, του νέου περιοδικού Τετράδια Μαρξισμού, το οποίο αποτελεί μια νέα προσπάθεια συμβολής στη Θεωρία και Πράξη για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.  Ακόμα εξέχοντα ρόλο στο φεστιβάλ θα διαδραματίσουν τα workshops που θα πραγματοποιηθούν, επικεντρωμένα σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν την νεολαία και τους εργαζομένους, δίνοντας την δυνατότητα ανάπτυξης ενός μάχιμου διαλόγου όπου χάνονται τα όρια εισηγητή και συμμετέχοντα. Τέλος, όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με χιλιάδες τίτλους πολιτικών και λογοτεχνικών βιβλίων, ικανό να κάνει τον οποιοδήποτε να τα αγαπήσει.

Η ημερήσια είσοδος ενίσχυσης θα είναι 5 ευρώ, ενώ υπάρχει και εισιτήριο για όλο το τριήμερο στα 12 ευρώ.

 

 

Αναιρέσεις σε όλη την Ελλάδα

 

Οι Αναιρέσεις όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πραγματοποιηθούν σε αρκετές πόλεις σε όλη την Ελλάδα με ένα πλούσιο και άκρως ενδιαφέρον πολιτικό πρόγραμμα.

 

Θεσσαλονίκη

 

 

Πιο συγκεκριμένα το φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί 3, 4 και 5 Ιούνη στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, με ημερήσια είσοδο ενίσχυσης τα 5 ευρώ. Το πολιτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, workshops και θεματικά περίπτερα. Αναλυτικότερα στις 3 Ιούνη το πολιτικό πρόγραμμα ανοίγει με την εκδήλωση «Οι προκλήσεις της εποχής μας και η αντικαπιταλιστική Αριστερά» και ομιλητές τον Άγγελο Χάγιο, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και την Δέσποινα Κουτσούμπα, μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στις 4 Ιούνη σειρά παίρνει η εκδήλωση με τίτλο «Της γης οι κολασμένοι: Για μια σύγχρονη αντικαπιταλιστική απάντηση στη προσφυγική κρίση». Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι η Ντίνα Ρέππα, μέλος του συντονισμού για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, ο Ιρφάν Ακτάν, Τούρκος δημοσιογράφος και ο Νίκος Νικησιάνης, μέλος της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης. Η τελευταία μέρα του φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης κλείνει με την εκδήλωση «ΗΠΑ-Γαλλία-Ελλάδα. Η νέα εργατική βάρδια σηκώνει κεφάλι: Για το νικηφόρο εργατικό κίνημα της εποχής μας». Ομιλητές θα είναι, η Ειρήνη Θάνου, μέλος της Attack, στην ανεργία και στην επισφάλεια, η Darletta Scruggs, πρωτοπόρα αγωνίστρια των κινημάτων «15$ and a union» και «Million Student March» και μέλος της οργάνωσης «Socialist Alternative» από την Αμερική. Τέλος στο πάνελ της εκδήλωσης θα βρίσκεται και αγωνιστής  από την Γαλλία για να μας μεταφέρει το κλίμα της γαλλικής νεολαίας.

 

sa;pmoca

 

 

Πάτρα

 

patra

Στην Πάτρα το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 3 και 4 Ιούνη στο χώρο των Παλαιών Σφαγείων (πρώην πολυχώρος Πολιτεία). Το πολιτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ ξεκινάει την Παρασκευή με την εκδήλωση,  «ΗΠΑ-Γαλλία-Ελλάδα. Η νέα εργατική βάρδια σηκώνει κεφάλι: Για το νικηφόρο εργατικό κίνημα της εποχής μας». Ομιλητές θα είναι, η Ολύβια Τζιουβάρα, μέλος της Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, η Darletta Scruggs, πρωτοπόρα αγωνίστρια των κινημάτων «15$ and a union» και «Million Student March» και μέλος της οργάνωσης «Socialist Alternative» από την Αμερική. Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι αγωνιστής από την Γαλλία, για να μας μεταφέρει την εμπειρία του αγώνα  ενάντια στην αντεργατική μεταρρύθμιση, που πλήττει ειδικά τη νεολαία. Τέλος το Σάββατο 4 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση «Ο κομμουνισμός σαν δυνατότητα στην εποχή των τεράτων, συζήτηση για το αναγκαίο σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα». Στο πάνελ της εκδήλωσης θα βρίσκονται, ο Βασίλης Μηνακάκης, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και ο Κώστας Τριχιάς μέλος του ΚΣ της νKA. Επίσης στην εκδήλωση θα μιλήσει εκπρόσωπος από το νέο εγχείρημα του περιοδικού Τετράδια Μαρξισμού. Στον ανανεωμένο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με χιλιάδες τίτλους και θεματικά περίπτερα με ενδιαφέρουσες ενότητες.  Η ημερήσια είσοδος οικονομικής ενίσχυσης για το φεστιβάλ είναι 5 ευρώ.


 

 

Γιάννενα

 

 

 

Στην πόλη των Ιωαννίνων οι Αναιρέσεις θα διεξαχθούν στις 10 και 11 Ιούνη στο Θεατράκι Σκάλα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Στα Γιάννενα το πολιτικό πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνει ισάριθμες εκδηλώσεις. Η εκδήλωση της Παρασκευής 10 Ιούνη έχει τίτλο «Οι πόλεμοι γεννάνε προσφυγιά, η αντίσταση του λαού θα νικήσει», με ομιλητές την Ντίνα Ρέππα μέλος του Συντονισμού για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό και τον Πέτρο Μανιάτη, μέλος της Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης. Τέλος το Σάββατο 11 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Εργατικοί νεολαιίστικοι αγώνες στα χρόνια της κρίσης και η απάντηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς». Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι ο Πάνος Παπανικολάου, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, και ο Στάθης Ντούρος, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας.

 

Λάρισα, Βόλος

 

Το φεστιβάλ Αναιρέσεις θα διεξαχθεί και στην Θεσσαλία, το διήμερο 3 και 4 Ιούνη. Οι Αναιρέσεις θα κάνουν στάση για πρώτη φορά στην πόλη της Λάρισας, την Παρασκευή 3 Ιούνη στη πλατεία Λαμπρούκη στο Φρούριο, με είσοδο ενίσχυσης 2 ευρώ. Ακόμα ανανεώνουν το ετήσιο ραντεβού τους με την πόλη του Βόλου το Σάββατο 4 Ιούνη στο Πολυτεχνείο στο Πεδίο του Άρεως, με είσοδο οικονομικής ενίσχυσης 5 ευρώ. Το αναλυτικό πολιτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ σε Βόλο και Λάρισα, που θα περιλαμβάνει πολιτικές εκδηλώσεις και πλήθος συζητήσεων, θα ανακοινωθεί άμεσα.

 

 

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα