Log in

Registration

Σχόλια στο ημίφως

Posted: May 23, 2016 / in: Σχολια στο ημιφως / Comments Off on Σχόλια στο ημίφως

Ταξική ανθυγιεινή πολιτική

Η δραματική περικοπή των δαπανών υγείας που έχουν επιβάλει όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα το βάθεμα των ταξικών ανισοτήτων στους δείκτες υγείας μεταξύ πλουσίων και φτωχών Ελλήνων, αλλά και την μείωση του προσδόκιμου ζωής, όπως πολλοί ανέμεναν μετά την επέλαση των «συνταγών» του ΔΝΤ. Η ανισότητα υγείας και φτώχειας έχει και γεωγραφική προέκταση, καθώς π.χ. στο Χαλάνδρι υπάρχουν πολίτες στα όρια της φτώχειας σε ποσοστό 7%, ενώ στο Αιγάλεω το ποσοστό ξεπερνά το 30%. Σε άλλη έρευνα του ΕΚΠΑ, φαίνεται ότι η διαφορά στους δείκτες υγείας μεταξύ φτωχών και πλουσίων είναι πάνω από 20%, ενώ και το μορφωτικό επίπεδο που συνδέεται και με το εισόδημα χαρακτηρίζει τα επίπεδα υγείας.

Πιστή εφαρμογή του μνημονίου απαιτεί ο ΣΕΒ

«Επιχειρηματική άνθηση» ονειρεύεται ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, εξηγώντας ότι αυτό θα συμβεί «εφόσον η εφαρμογή του μνημονίου γίνει πιστά και υπάρξουν αναπτυξιακά αντίβαρα». «Οι επενδύσεις θα έλθουν από την ιδιωτική πρωτοβουλία και ξένους επενδυτές» πρόσθεσε ο πρόεδρος των βιομηχάνων. Βέβαια για κακή του τύχη, την ίδια ημέρα η εταιρεία Icap σε μελέτη της που αναφέρεται στην περίοδο 2008-2014, υπολογίζει σε πάνω από 67 δισ. ευρώ τη μείωση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της «πραγματικής» οικονομίας, χαρακτηρίζοντας τις απώλειες αυτές «τεράστιες». Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η πιστή εφαρμογή των αλεπάλληλων μνημονίων και της λεηλασίας των εργατικών δικαιωμάτων οδήγησε σε κοινωνικό Αρμαγεδώννα και όχι σε… άνθηση.

 

 

Ναζιστική φιέστα στο όνομα των εργατών

Την οργή του μαχόμενου κόσμου της εργασίας προκαλεί η πρόθεση της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής να πραγματοποιήσει «εργατική συνδιάσκεψη» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σε ψήφισμά τους εργατικά σωματεία της Αθήνας διαμηνύουν ότι «δεν ξεχνάμε, δε συγχωρούμε», και καλούν ΕΚΑ, σωματεία και αγωνιστές να ακυρώσουν στην πράξη κάθε φασιστική πρόκληση. «Ο φασισμός είναι το μακρύ χέρι της εργοδοσίας», τονίζουν θυμίζοντας τα «γραφεία εργασίας» της ΧΑ με μισθούς κάτω των ΣΣΕ, τον απεργοσπαστικό τους ρόλο στην απεργία των χαλυβουργών, την απόπειρα δημιουργίας εργοδοτικού σωματείου στο Πέραμα, για να τσακιστούν τα μεροκάματα. Αλλά και τις δολοφονικές απόπειρες ενάντια σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, φοιτητές συνδικαλιστές, μετανάστες εργάτες, με κορυφαίο δείγμα στυγερής δράσης τη δολοφονία του Π. Φύσσα.

 

Μπερδεύτηκαν τα «όργανα» του ΚΚΕ

Τα ασυμμάζευτα της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» προσπάθησε να συμμαζέψει ο Ριζοσπάστης «διορθώνοντας» το δήθεν λάθος της ΚΟΜΕΠ, όσον αφορά τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων συνεδρίων της ΑΔΕΔΥ και τις ψήφους των Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων. Μπορεί βέβαια οι αριθμοί να αποκαταστάθηκαν, αλλά οι… ακατονόμαστες Παρεμβάσεις από «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» απλώς μετονομάστηκαν σε «δυνάμεις που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ». Αλλά το πιο ουσιαστικό είναι ότι ο συγγραφέας της διόρθωσης δεν μπήκε στον κόπο να αλλάξει ούτε κεραία από την «ανάλυση» που εξηγούσε ότι δήθεν οι Παρεμβάσεις υποχωρούν εκλογικά, επειδή είναι συγκοινωνούν δοχείο με το ΣΥΡΙΖΑ που τότε ανέβηκε. Εφόσον λοιπόν αυτό δεν αποδεικνύεται μαθηματικά, τελικά τι ισχύει;

 

«Ασφαλίτες» λέει τους αγωνιστές το ΠΑΜΕ

Μπορεί το ΠΑΜΕ στην Εθνική Τράπεζα να επικαλείται την «εντιμότητα» και τη «λεβεντιά» των αγωνιστών, αλλά σε ανακοίνωσή του-λίβελλο, κατηγορεί τους άλλους αριστερούς αγωνιστές για «ασφαλίτικες μεθόδους» και… αυριανισμό! Μπορεί να θίχτηκαν επειδή η «Πρόταση Προοπτικής» στην ΕΤΕ τόλμησε να κάνει κριτική για την άθλια συναλλαγή του ΠΑΜΕ στην ΕΙΝΑΠ, όπου στήριξε προεδρείο συνεργαζόμενο με όλη την παλέτα των μνημονιακών δυνάμεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. «Διεκδικούμε τις θέσεις που μας ανήκουν» λέει, αρνούμενο να συμβάλει σε προγραμματικά αγωνιστικά προεδρεία. Τελικά πόσο μίζερη είναι η απαίτηση μιας «καρέκλας» μπροστά στην ανάγκη για πιο αποτελεσματικό εργατικό αγώνα;

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα