Log in

Registration

Ηχηρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Posted: April 18, 2016 / in: Η Αλλη Οψη, Κοινωνια, Πρωτοσελιδο / Comments Off on Ηχηρό αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

 

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

 

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις αλληλεγγύης

Από τις μαζικές, γεμάτες παλμό και μαχητικότητα κινητοποιήσεις σε μια σειρά από πόλεις, χαρακτηρίστηκε η περασμένη Κυριακή 10/4, ημέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους που δημιουργούν ξεριζωμένους και προσφυγιά. Σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Θεσσαλία, Πάτρα, Κοζάνη και άλλες περιοχές της χώρας διοργανώθηκαν μεγάλες πορείες, συλλαλητήρια, συναυλίες και παρεμβάσεις.

 

Στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων βρέθηκε, με όλες του τις δυνάμεις, ο Συντονισμός για το Προσφυγικό -Μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αρκετά δυναμική και συνάμα ενθαρρυντική για την περαιτέρω ενδυνάμωση του αντιπολεμικού κινήματος και της έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες και μετανάστες ήταν η συμμετοχή δεκάδων σωματείων και συλλογικοτήτων, λαϊκών πρωτοβουλιών και σχημάτων στις κινητοποιήσεις.

 

«Επιτακτική είναι η ανάγκη, μπροστά στο συνεχιζόμενο δράμα των προσφύγων, να εντείνουμε  την έμπρακτη αλληλεγγύη, να αγωνιστούμε για το σταμάτημα του πολέμου, αναδεικνύοντας τους υπεύθυνους ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ, τις κυβερνητικές ευθύνες, να απαιτήσουμε να ανοίξουν τα σύνορα και να διεκδικήσουμε τη στήριξη των προσφύγων από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς», σημείωνε στο κάλεσμα του ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό.

 

Βεβαίως, οι αντιπολεμικές δράσεις του κινήματος και η ταξική αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν περιορίστηκαν την Κυριακή 10/4, αλλά συνεχίστηκαν κατά τόπους καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί δυο κεντρικά ραντεβού για τις επόμενες ημέρες.

 

Αρχικά, την Τετάρτη 20/4, στις 6.30 μ.μ., επτά εργατικά σωματεία καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά, στην πύλη Ε2 του ΟΛΠ. «Το εργατικό κίνημα στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Για τα δικαιώματα των προσφύγων», είναι το κεντρικό σύνθημα της κινητοποίησης στην οποία καλούν το σωματείο εργατοϋπαλλήλων καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΝΑΤ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων των εργαζομένων στην ναυτιλία και τον τουρισμό (ΤΑΝΠΥ), ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ, το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας ΜΕΤΡΟ Αθήνας (ΣΕΛΜΑ), η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Εργαζομένων Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΠΟΣΠΕΡΤ). Στην συγκέντρωση καλεί ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Τέλος, αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία στο Ελληνικό διοργανώνει το Σάββατο 23/4, η Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και μετανάστες στα νότια προάστια. Η πορεία θα κατευθυνθεί προς το μετρό του Ελληνικού και από εκεί με αυτοκίνηση οι διαδηλωτές θα μεταφερθούν στον χώρο των αφίξεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, γύρω στις 2.30 .μ.μ., ώστε να παραδώσουν υλικά και να κάνουν παρέμβαση στο χώρο διανομής των προσφύγων. Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί στην πλατεία Σουρμένων, στις 12 το μεσημέρι.

 

 

 12pan

 

 

Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Τρίκαλα, Κοζάνη…

 

Στον Πειραιά, αρκετά μεγάλη ήταν η διαδήλωση, που διοργάνωσε ο Συντονισμός για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων στο λιμάνι και στο κέντρο της πόλης. Ντόπιοι και πρόσφυγες διαδήλωσαν από κοινού έξω από τα γραφεία της Φρόντεξ, διατρανώνοντας την εναντίωση τους στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γεννούν τον πόλεμο και τη φτώχεια, που δημιουργούν πρόσφυγες και ξενιτεμένους. Οι διαδηλωτές απαίτησαν ανοιχτά σύνορα και ίσα δικαιώματα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Μια πορεία που παρά την μαζικότητά της, πέρασε για άλλη μια φορά, όπως αρκετές αντιστοίχου χαρακτήρα κινητοποιήσεις, απαρατήρητη τόσο από τα μεγάλα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, όσο όμως και από την ΕΡΤ.

 

«Διαδηλώσουμε την αντίθεση μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στους πολέμους και τους βομβαρδισμούς, στην ανάθεση στο ΝΑΤΟ της “φύλαξης” των συνόρων, που με πρόσχημα τους πρόσφυγες, μεταφέρει την πολεμική ένταση στο Αιγαίο, την ώρα που γενικεύεται η πολεμική σύγκρουση στη Συρία και η πολεμική ανάμιξη της Τουρκίας και αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για το λαό μας, για όλους τους λαούς και την ειρήνη στην περιοχή, στις αποφάσεις της ΕΕ για επαναπροωθήσεις, εγκλεισμό, απελάσεις, στρατόπεδα-φυλακές των προσφύγων και τη συμφωνία με την Τουρκία, για Ευρώπη-Φρούριο», ανέφερε μεταξύ άλλων το κάλεσμα του Συντονισμού.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι , όλη την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση των ελέγχων και της παρενόχλησης των αλληλέγγυων από την πλευρά των λιμενικών αρχών. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένες καταγγελίες, ότι το βράδυ της Τετάρτης 13/4, λιμενικοί κράτησαν τα στοιχεία και έλεγξαν μέλη του Συντονισμού, που γυρνούσαν πρόσφυγες στο λιμάνι μετά από ατομική καθαριότητα για πρώτη φορά μπαίνοντας στο λιμάνι. Επίσης εδώ και λίγες μέρες, το λιμενικό κλείνει όλες τις πύλες του λιμανιού και αφήνει ανοιχτή μόνο την πύλη Ε2.

 

Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια μέρα, μεγάλη απήχηση είχε η αντιπολεμική-αντιιμπεριαλιστική πορεία στην οποία καλούσε μεταξύ άλλων ο Συντονισμός σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό Θεσσαλονίκης στο Γ’ Σώμα Στρατού, το οποίο έχει μετατραπεί σε στρατηγείο των νατοϊκών δυνάμεων. Η πορεία διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πέρασε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξε στο άγαλμα Βενιζέλου. Στη συγκέντρωση και την πορεία συμμετείχαν και Σύριοι πρόσφυγες από το στρατόπεδο των Διαβατών. Μετά την ολοκλήρωση της αντιπολεμικής πορείας, ξεκίνησε αντιπολεμική συναυλία αλληλεγγύης.

 

Στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε μεγάλο αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο στην πλατεία Όλγας με κεντρικό κάλεσμα «Την προσφυγιά δημιουργούν οι πόλεμοι και η φτώχεια!». Οι συγκεντρωμένοι τοποθέτησαν στο κέντρο της πόλης πανό με συνθήματα ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. «Να ανοίξουν τα σύνορα» και «Καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες» ήταν τα συνθήματα που ακούγοντας συνεχώς στο χώρο του παλιού λιμένα Πατρών. Το «παρών» έδωσε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, μέλη της πρωτοβουλίας συλλόγων-συλλογικοτήτων για το προσφυγικό – μεταναστευτικό επισκέφτηκαν για δεύτερη φορά το ανοιχτό κέντρο στη Μυρσίνη Ηλείας. Αρχικά, τα μέλη της πρωτοβουλίας παρέδωσαν τα είδη που είχαν συγκεντρωθεί για τους πρόσφυγες στο χώρο διαλογής και στην συνέχεια με την βοήθεια δυο αραβόφωνων που βρίσκονταν στην αποστολή μας, άρχισαν να επικοινωνούν με τους πρόσφυγες. Κατά την παρουσία τους στο κέντρο της Μυρσίνης, όπου διαμένουν μεταξύ άλλων και 209 μικρά παιδιά, οι αλληλέγγυοι διαπίστωσαν τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, υπάρχουν 209 μικρά παιδιά που αρρωσταίνουν συνεχώς, ενώ τους έγιναν και καταγγελίες από την πλευρά των προσφύγων, τόσο για το μοίρασμα του φαγητού, όσο και των φαρμάκων.

 

Πανθεσσαλική αντιπολεμική κινητοποίηση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, με την συμμετοχή εκατοντάδων μελών πρωτοβουλιών αλληλεγγύης, συλλογικοτήτων, πολιτικών οργανώσεων και αντιρατσιστικών κι αντιφασιστικών κινήσεων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή και στο στρατόπεδο του Κουτσόχερου. Εκεί, οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές παρατεταγμένες της ΟΠΚΕ, με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να αρνείται την οποιαδήποτε επικοινωνία με εκπροσώπους των αλληλέγγυων, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι απαγορεύεται η είσοδος σε αυτό καθώς  το χαρακτήρισε «μη ανοικτού τύπου δομή».

 

Παρόλα αυτά, δεκάδες πρόσφυγες «έσπασαν» στην πράξη την απαγόρευση της αστυνομίας, όταν με αυτοσχέδια πλακάτ και συνθήματα, ενώθηκαν με τους αλληλέγγυους, συζήτησαν μαζί τους και τους κοινοποίησαν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους. «Οι μετανάστες είναι της γης οι κολασμένοι, έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», «Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών, πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ένωσαν τις φωνές και τις καρδιές προσφύγων κι ντόπιων.

 

Η συνέχεια στην περιοχή του θεσσαλικού κάμπου, δόθηκε χθες, Σάββατο 16/4, με το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στη Λάρισα. Εκατοντάδες κόσμος έδωσε για ακόμη μια φορά ένα ηχηρό μήνυμα εναντίωσης στον πόλεμο και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου και από εκεί κατευθύνθηκαν προς την 1η Στρατιά. Αμέσως μετά ακολούθησε ακόμη μια οργανωμένη δυναμική παρέμβαση στο στρατόπεδο του Κουτσόχερου. Σε αυτό συμμετείχαν συλλογικότητες και αγωνιστές και από τις γύρω περιοχές, όπως ο Συντονισμός Αλληλεγγύης στους μετανάστες και την αντιπολεμική δράση Κοζάνης και η σύσκεψη συλλογικοτήτων κι αλληλέγγυων Τρικάλων.

 

Στα Τρίκαλα, είχε προηγηθεί την Τρίτη 11/4 μαζική ανοικτή σύσκεψη συλλογικοτήτων, πολιτικών οργανώσεων, αγωνιστών κι αλληλέγγυων, μετά από πρωτοβουλία του Συντονισμού για την αλληλεγγύη στους μετανάστες και την αντιπολεμική δράση, όπου και συναποφασίστηκε η συμμετοχή τους στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο. Σε αυτήν, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο προσφυγικό και η ανάγκη σύνδεσης της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με την αντιπολεμική δράση, ενώ τονίστηκε η αναγκαιότητα να μεταφερθούν στο στρατόπεδο του Κουτσόχερου τα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέχθηκαν για τους πρόσφυγες και παραμένουν στη διάθεση του Δήμου. Τέλος συμφωνήθηκε το αμέσως προσεχές διάστημα να διοργανωθεί συναυλίες με ταυτόχρονη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.

 

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις, δράσεις και παρεμβάσεις πραγματοποιηθήκαν την περασμένη Κυριακή στην Κοζάνη καθώς και σε άλλες περιοχές και πόλεις, αλλά και κατά την διάρκεια της εβδομάδας. Ενδεικτικά και μόνο, το πρωί του Σαββάτου 16/4, η Πρωτοβουλία Αγώνα Αγ. Αναργύρων- Καματερού ενάντια στις πολεμικές επεμβάσεις και αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες διοργάνωσε μαζική συγκέντρωση  στην πλατεία Αγίων Αναργύρων.

 

13sel

Επιτυχημένο αντιπολεμικό τριήμερο εκδηλώσεων στην Κρήτη

 

Εκατοντάδες κόσμου, με την νεολαία και τους φοιτητικούς συλλόγους να δίνουν ξεχωριστό παλμό, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 10/4 και η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική-αντιπολεμική πορεία στη νατοϊκή βάση της Σούδας που συνδιοργανώθηκε από 37 εργατικά σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους και συλλογικότητες της Κρήτης και της Ελλάδας και στην οποία καλούσε και ο Συντονισμός για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Μάλιστα, η πορεία εντασσόταν στα πλαίσια του Αντιπολεμικού Διημέρου που διοργάνωσε το διήμερο 8 και 9 Απριλίου η Ενωτική Πρωτοβουλία φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών.

 

Γύρω στις 12 το μεσημέρι, ξεκίνησε η πορεία η οποία πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης των Χανίων, ενώ λίγες ώρες αργότερα, στις 2 μ.μ., έγινε η μετάβαση των διαδηλωτών με αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και πούλμαν στο Μαράθι. Από εκεί ξεκίνησε και η μεγάλη πορεία μέχρι και τη βάση της Σούδας, όπου υπήρχαν για πολλοστή φορά παρατεταγμένες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Και στις δυο πορείες συνολικά το «παρών» έδωσαν εκατοντάδες διαδηλωτές, μετατρέποντας τες σε ένα σημαντικό γεγονός στην Κρήτη. Για πολλοστή φορά οι εργαζόμενοι της Κρήτης έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης προς τους λαούς που χτυπιούνται από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επαναδιατυπώνοντας επιτακτικά το αίτημα για άμεσο κλείσιμο της βάσης της Σούδας και απομάκρυνση των νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή.

 

Παράλληλα, το 15ο Αντιπολεμικό Διήμερο πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων στα Χανιά, στέφθηκε και φέτος από εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και πλέον έχει εξελιχθεί σε θεσμό για την τοπική κοινωνία. Συνολικά πάνω από 7000 κόσμου πέρασαν φέτος τις πύλες του φεστιβάλ, το οποίο φέτος είχε ως κεντρικό σύνθημα «Να σταματήσουμε τις αιτίες του πολέμου». Η ακόμα σπουδαιότερη επιτυχία του φεστιβάλ είναι το γεγονός ότι συνέβαλε καθοριστικά ώστε να ανοίξει στην πόλη των Χανίων η κουβέντα για τον πόλεμο και την προσφυγιά, το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων τον ξεριζωμό λαών από τους τόπους τους, αλλά και την ανάγκη απάντησης του λαϊκού και του διεθνιστικού κινήματος.

 

Οι συναυλίες του διημέρου αποτέλεσαν μια πολιτιστική «ανάσα» για τη νεολαία, τους εργαζομένους και τους ανέργους, ενώ συνέβαλαν στην ανάδειξη του αντιπολεμικού φεστιβάλ σαν το κορυφαίο γεγονός της πόλης. Ακόμη, και τις δυο ημέρες, στο χώρο του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες ενώ υπήρχε ενημέρωση και δηλώσεις συμμετοχής για τις πρωτοβουλίες «Σχολείο της Ελευθερίας των Λαών στο κουρδικό Κομπάνι-Σχολείο για το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία».

Μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή είχαν και οι συζητήσεις του διήμερου αντιπολεμικού φεστιβάλ. Την Παρασκευή, το θέμα της συζήτησης ήταν «Τα πανεπιστήμια στην δίνη της κρίσης. Ξεσηκωμός ενάντια στο νέο νομοσχέδιο!». Ομιλητές ήταν ο Παναγιώτης Σωτήρης, πρώην μέλος της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ, η Ειρήνη Δαφέρμου, μέλους του ΚΣ της ομοσπονδίας διοικητικού προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ο Κωνσταντίνος Πελτέκης, φοιτητής της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ.

 

Ειδικά η δεύτερη ημέρα, η οποία και ήταν αφιερωμένη στο προσφυγικό με τη συζήτηση «Πόλεμος σημαίνει προσφυγιά – η αντίσταση των λαών θα νικήσει», «αγκαλιάστηκε» από εκατοντάδες χανιώτες.

 

Ο Παύλος Αντωνόπουλος, μέλος του κέντρου μελετών της ΟΛΜΕ και του Συντονισμού για το Προσφυγικό και Μεταναστευτικό, εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων μετέφερε στην τοποθέτησή του την μοναδική εμπειρία της συμμετοχή του στις αποστολές στο Κομπάνι και την ηρωική αντίσταση των μαχητών της περιοχής στις επιθέσεις των ισλαμοφασιστών του ISIS. «Αν δεν κλείσει η βάση της Σούδας τότε και εμείς είμαστε κομμάτι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή. Από εδώ ξεκινούσαν τα αεροπλάνα όταν πήγαιναν στο Ιράκ και στη Λιβύη. Και να γνωρίζετε ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι. Οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη είναι μαζί μας», σχολίασε μεταξύ άλλων.

 

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παυλόπουλος, αρθρογράφος στις εφημερίδες Ημερησία και Πριν, στη δική του τοποθέτηση επισήμανε, εκτός των άλλων, ότι «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όξυνσης  του πολέμου, σε  όλα τα επίπεδα. Είτε έχει να κάνει με διακρατικούς, εμφύλιους πολέμους που οδηγούν σε διάλυση κρατών, εκατόμβες νεκρών, τραυματίες και εκατομμύρια προσφύγων, είτε με τον κοινωνικό πόλεμο σε βάρος των εργαζομένων όλων των χωρών, είτε με τον πόλεμο σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων, με τον πόλεμο που έχει να κάνει με τις συνειδήσεις και το μυαλό των ανθρώπων όπου ενσταλάζεται ο φόβος και η τρομοκρατία. Είμαστε σε μια εποχή πολύπλευρου πολέμου, όλες οι παραπάνω πλευρές συνδέονται μεταξύ τους και δείχνει ότι βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσεων και ότι οι κρίσεις αυτές όπως έλεγε ο Κλαούζεβιτς λύνονται με ένα πόλεμο ως συνέχεια της πολιτικής. Με αυτήν την έννοια είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη εποχή αλλά και ταυτόχρονα εποχή μεγάλων προκλήσεων».

 

 

 

 

 

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα