Log in

Registration

Μάχη ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα

Posted: April 17, 2016 / in: Κοινωνια / Comments Off on Μάχη ενάντια στο ασφαλιστικό έκτρωμα

του Κυριάκου Νασόπουλου

Μαζική και γεμάτη παλμό ήταν η κινητοποίηση νεολαίας ενάντια στο «νέο ασφαλιστικό», η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης 13/4. Εκατοντάδες νέοι και νέες διαδήλωσαν για μόνιμη, σταθερή δουλειά και ασφάλιση για όλους βροντοφωνάζοντας πως «η νεολαία όπου κι αν βρίσκεται, είτε στη Γαλλία είτε στην Ελλάδα, δεν υποτάσσεται στα σχέδια που κάνουν κυβερνήσεις-ΕΕ-κεφάλαιο!!».

«Τσίπρα ξόφλησες. Η νεολαία είναι στους δρόμους… Η διεκδίκηση της ζωής μας περνάει μέσα από την απόσυρση του νομοσχεδίου. Αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο θα σκληρύνει περαιτέρω το καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς στους χώρους δουλειάς… Ζητάμε να έχουμε ασφάλιση για όλα τα χρόνια μετά το πέρας της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, είτε εργαζόμαστε είτε είμαστε άνεργοι είτε φοιτούμε σε κάποια σχολή, όλο το κόστος της ασφάλισης να βαραίνει κράτος/εργοδότες. Ζητάμε ένα ένσημο για κάθε ώρα δουλειάς, καταργώντας στην πράξη τη διαφορετική ασφάλιση ανάλογα με τη μορφή εργασίας-αίτημα που πάει χέρι-χέρι με το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ζητάμε σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας ή με το πέρας του 60ου έτους, βλέποντας πώς με αυτόν τον τρόπο η ανεργία με τα τρομακτικά της ποσοστά στο σήμερα θα μπορούσε να έχει μία λύση», ανέφερε μεταξύ άλλων το κάλεσμα της συλλογικότητας «Attack στην επισφάλεια και την ανεργία».

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 6 μ.μ., από το υπουργείο Εργασίας και κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα. «Φοιτητές και εργαζόμενοι μπλοκάρουμε το νέο ασφαλιστικό. Δεν θα γίνουμε η γενιά της ανεργίας, της μετανάστευσης και της μαύρης εργασίας», έγραφε το πανό των φοιτητικών συλλόγων που συμμετείχαν στην διαδήλωση. Με το σύνθημα «Μάχη για την ανατροπή του εργασιακού και ασφαλιστικού μεσαίωνα. Αγώνας μέχρι να τα πάρουμε όλα!», έδινε τον δικό του παλμό το πανό του μπλοκ της «Attack στην επισφάλεια και την ανεργία». «Μπλοκάρουμε το “νέο ασφαλιστικό”, την πολιτική κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ», ανέφερε το πανό της Πρωτοβουλίας νέων ενάντια στο νέο ασφαλιστικό «Block it!», ενώ το αίτημα για «πλήρη ασφάλιση-περίθαλψη, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», ξεχώριζε στο πανό του σχήματος «Λάντζα» στον επισιτισμό-τουρισμό.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών συλλογικοτήτων της μαθητιώσας, σπουδάζουσας και εργαζόμενης νεολαίας στον αγωνιστικό χαιρετισμό προς την αγωνιζόμενη νεολαία της Γαλλίας, η οποία βρίσκεται και αυτή στους δρόμους παλεύοντας για ένα καλύτερο μέλλον. Η «Attack στην ανεργία και την επισφάλεια» απευθύνει κάλεσμα σε ακόμα περισσότερες συλλογικότητες να συνυπογράψουν τον αγωνιστικό χαιρετισμό, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την διεθνιστική τους αλληλεγγύης προς την νεολαία της Γαλλίας. «Νέοι και νέες της Γαλλίας, οι κινητοποιήσεις σας αποτελούν φάρο για όλη την νεολαία της Ευρώπης, η οποία πλήττεται από την επίθεση των αντιδραστικών κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ. Με αυτή την επιστολή θέλουμε να σας εκφράσουμε την αμέριστη διεθνιστική μας αλληλεγγύη. Θέλουμε να διδαχτούμε από τους δικούς σας αγώνες, να συντονίσουμε το δικό μας βήμα με το δικό σας. Οι αγώνες σας, που αψηφούν το στρατιωτικό νόμο και τη βίαιη καταστολή, είναι και δικοί μας αγώνες… Η νεολαία αποτελεί το πειραματόζωο της πολιτικής τους. Ενώ από τη μία προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητες μας, παράλληλα τεράστια τμήματα της γενιάς μας αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της ανεργίας του μαρασμού των ικανοτήτων και της δημιουργικότητας μας. Στόχος τους να δουλεύουμε με τους χειρότερους όρους, ελαστικά, χωρίς καμία ασφάλιση. Το νομοσχέδιο El Khomri είναι πλήρως εναρμονισμένο με αυτές τις επιδιώξεις, και μας θυμίζει τα μέτρα που πήραν και στην Ελλάδα οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Μας υπενθυμίζει ότι η επίθεση είναι ενιαία παρά τις διαφορετικές ταχύτητες προώθησής της», αναφέρει μεταξύ άλλων ο χαιρετισμός.

Μέχρι την Παρασκευή 15/4, το κείμενο είχαν υπογράψει ο «Ανυπότακτος Μαθητής», το Πανελλαδικό Συντονιστικό της Αριστερής Ενότητας, το Αριστερό Δίκτυο Νεολαίας, η «Attack» στην ανεργία και την επισφάλεια, το «Block it!» νέοι/νέες ενάντια στο νέο ασφαλιστικό, το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος», η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και η εργατική συσπείρωση στον επισιτισμό-τουρισμό «Λάντζα». «Δίνουμε τη μάχη με ενθουσιασμό και χωρίς φόβο, έχοντας πάντοτε στο μυαλό μας αυτό που εσείς γράψατε στους τοίχους του πανεπιστημίου της Σορβόννης: “Η κατάσταση είναι εξαιρετική! Πού θα σκορπίσουμε τις στάχτες του παλιού κόσμου;” Με τη νίκη!», καταλήγει ο αγωνιστικός χαιρετισμός

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα