Log in

Registration

Home » Το Τελος της Αγορας

Το Μεγάλο Μπαζάρ

Μαριάννα Τζιαντζή

Στα αυτοσχέδια χριστουγεννιάτικα μπαζάρ προαιρετικά αγοράζουμε χειροποίητα αντικείμενα για κάποιο καλό σκοπό, όμως στο μεγάλο απρόσωπο παζάρι του ΤΑΙΠΕΔ έχουμε υφαρπαγή και εκποίηση της ιστορικής μνήμης, των βωμών και των εστιών.

Όπου σταθείς και όπου βρεθείς αυτές τις μέρες των γιορτών, όλο και σε κάποιο μπαζάρ θα πέσεις. Σε πλατείες, σε πεζόδρομους, στο…
Read more »

Και πάλι «μωρά στη φωτιά»

Μαριάννα Τζιαντζή

Όπως συχνά αναγκαζόμαστε να παραδεχτούμε την ύπαρξη μιας αναπηρίας ή μιας ανίατης ασθένειας και απλώς προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του πάσχοντος ή έστω να αποφύγουμε την επιδείνωσή της, έτσι σιωπηρά έχουμε παραδεχτεί την κολασμένη ύπαρξη της Γάζας, που μοιάζει να λέει «γεννήθηκα για να πονώ και για να τυραννιέμαι».

Σάββατο βράδυ…
Read more »

Δύο πινακίδες στην πλατεία Βικτωρίας

Μαριάννα Τζιαντζή

 

Δεκαπέντε μήνες είναι πολύς καιρός. Τόσοι έχουν περάσει από την πυρκαγιά στο ταχυφαγείο Έβερεστ, από την οποία έχασε τη ζωή της μια 40χρονη λογίστρια που εργαζόταν στο υπόγειο, σε ένα μπουντρούμι χωρίς παράθυρα.

 

Εκτός από τις «Τρεις πινακίδες» που στήθηκαν έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι, στην κινηματογραφική ταινία που…
Read more »

Η μοναξιά του Ροβινσώνα

Μαριάννα Τζιαντζή

Όπως ο Ροβινσώνας, έχει και η Αριστερά τη συνήθεια να χτίζει όχι μόνο έναν αλλά δύο και τρεις ή και περισσότερους «τόπους λατρείας», ακόμα και όταν βρίσκεται σε ένα έρημο νησί.

Το πρόβλημα με τις «πολλές συναγωγές» της Αριστεράς είναι ότι υπάρχουν σε έναν ωκεανό εγωισμού, αδιαφορίας, μοιρολατρίας και παραίτησης

Όπως λέει μια…
Read more »

Ρευστή πολεμική γεωγραφία και οι τόποι του εγκλήματος

 

Μαριάννα Τζιαντζή

Ο πόλεμος μοιάζει να γίνεται η συνέχεια της (μνημονιακής) ειρήνης με άλλα μέσα, γίνεται το συμπλήρωμα του κοινωνικού πολέμου. Ξανά σημαίες σκεπάζουν τα μυαλά μας, την ώρα που οι κύκλοι των ανταγωνισμών διασταυρώνονται στον τόπο μας.

 

Οι σκόρπιες γνώσεις μας στην πολεμική γεωγραφία εμπλουτίζονται, καθώς διαρκώς μαθαίνουμε –και ξεχνάμε– νέα ονόματα…
Read more »

Ένας νέος ορισμός του πλούτου

της Μαριάννας Τζιαντζή

Κατά καιρούς διαβάζουμε για στατιστικούς δείκτες που μετρούν τον πλούτο ή τη φτώχεια των νοικοκυριών: πόσες φορές την εβδομάδα τρώμε κρέας ή ψάρι, πόσες μέρες το χρόνο πηγαίνουμε διακοπές, πόσο δυσκολευόμαστε στην πληρωμή των λογαριασμών κ.λπ.

Σήμερα όμως, με την εκτόξευση του χρέους των νοικοκυριών προς την εφορία και αλλού, ένα βασικό…
Read more »

Το όνειρο της Νατάσας κάνει τζιζ

της Μαριάννας Τζιαντζή

H αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τον Τραμπ ως πρωτεύουσας του ισραηλινού κράτους είναι η πιο σημαντική είδηση της εβδομάδας που πέρασε καθώς δίνει το σήμα για νέες εκρήξεις στην πιο εύφλεκτη περιοχή του πλανήτη μας, τη Μέση Ανατολή. Στο εσωτερικό πεδίο, οι πιο σημαντικές εξλίξεις ήταν η φαστ τρακ αξιολόγηση και η…
Read more »

Αν οι τοίχοι είχαν αυτιά

της Μαριάννας Τζιαντζή

Δεν εννοώ τους τοίχους γενικά, αλλά τους τοίχους του Χίλτον, εκεί όπου οι θεσμοί εξετάζουν τη μνημονιακή κυβέρνηση, τη βαθμολογούν, την προβιβάζουν, τη στέλνουν μεταξεταστέα. Είναι φυσικό όταν περνάμε έξω από την αμερικανική πρεσβεία να σκεφτόμαστε το τι αντιπροσωπεύει, πολιτικά και ιστορικά, αυτό το κτίριο. Όταν όμως περνάμε έξω από το Χίλτον,…
Read more »

© Some rights reserved 2019 - ΠΡΙΝ Παλιά μορφή και προηγούμενα άρθρα